Хисени очаква десетки страни да признаят Косово до края на годината

Външният министър на Косово Скендер Хисени обяви снощи, че очаква до края на годината "десетки страни официално да признаят независимостта" на неговата страна благодарение на решението на международния съд, че актът на обявяване на независимост е бил законен, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Десетки страни ми обещаха на мен лично, че ще признаят Косово след решението на Международния съд", заявил Хисени пред журналисти в главната квартира на ООН в Ню Йорк.

Скендер Хисени поднови дипломатическата кампания на своята страна да получи международно признание и да бъде приета за член на ООН. До днес 69 страни са признали независимостта на Косово, в това число 22 от 27-те страни членки на ЕС, посочва Ройтерс.

Русия, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и подкрепя сръбската позиция, вече предупреди, че ще използва правото си на вето, за да блокира приемането на Косово в световната организация.

В понеделник Хисени ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, а във вторник ще говори пред Общото събрание. Белград, който настоява, че при никакви обстоятелства няма да признае независимостта на Косово, също активизира действията си с цел да блокира приемането на Косово в световната организация. Външният министър на Сърбия Вук Йеремич също е в Ню Йорк и вече се срещна с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Белград вече обяви, че изпраща свои представители в 55 страни с лично послание от президента Борис Тадич с молба за подкрепа на сръбската позиция спрямо Косово. Сръбските посланици в още 40 държави ще предадат същото послание, посочва Ройтерс.

"Неотстъпчивостта на сърбите спъва политическия и икономическия напредък на целия район на Балканите", заяви в Ню Йорк Скендер Хисени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини