Големите горещини може да бъдат норма към 2070 г.

Анормалните горещини може да станат норма към 2070 г., съобщи ръководителят на програмата за климата на Световния фонд за дивата природа /WWF/ Алексей Кокорин за радиото на ООН, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му в средния пояс на Русия горещините достигат рекордни температури, а анормална е тяхната продължителност. По данни на учените най-продължителният период на анормални горещини от три седмици е бил регистиран в Русия през 1936 г., но никога не се е случвало жегите да продължат повече от месец.

Според Кокорин, цитиран от БТА, анормалните горещини може да станат норма към 2070 г., ако човечеството не положи усилия за намаляване на изхвърляните парникови газове. Големите жеги обаче може да станат норма и по-рано, смятат специалисти от WWF.

От средата на юни руската столица е измъчвана от анормални горещини, като температурата на въздуха не пада под 30 градуса, а през деня доближава 40-градусовата стойност. Само през юли в Москва бяха счупени пет температурни рекорда, а в понеделник бе отчетен абсолютен температурен рекорд от 37,4 градуса по Целзий.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини