Кражба или саботаж? От Бургас до Варна без ток

Авария на 110-киловолтовия електропровод "Ахелой" остави без ток района около Бяла, Долен Чифлик и Шкорпиловци.

Вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж, се посочва в съобщение от Националната електрическа компания, предаде БТА.
Това е втора голяма авария по Черноморието за по-малко от 24 часа. При първата, случила се снощи, без ток останаха шест курорта на север от Бургас.

В 10.45 ч. тази сутрин изключи първата фаза на електропровода, при което подстанциите "Каблешково", "Слънчев бряг", "Кошарица", "Приселци", собственост на EVN и подстанциите "Старо Оряхово" и "Бяла", собственост на E.ОН, изключват от системата. В режим на работа остава включена само подстанцията "Хоризонт"

Изпратената аварийна група от Енергийния системен оператор е установила, че и трите проводника са наранени на едно и също място, като единият е прегорял. Вероятно става въпрос за опит за кражба или умишлен саботаж, като се предполага, че е хвърлен проводник върху мрежата. Подаден е сигнал в МВР и полицаи направиха оглед на мястото. Работи се по отстраняване на тази авария и се очаква днес до 16 ч. електрозахранването да бъде възстановено.

При аварията снощи, при която бе счупен стълб на 110-киловолтов далекопровод "Галатея", без ток останаха бургаският квартал "Сарафово", село Ахелой, Каблешково, Поморие, Обзор, част от Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър. Аварията е засегнала енергоснабдяването на над 56 хиляди клиенти - хотели, фирми и домакинства
Нормалното електрозахранване в района на север от Бургас ще бъде възстановено най-късно до края на утрешния ден, ако не възникнат непредвидени обстоятелства, съобщиха от пресцентъра на "Електроенергиен системен оператор". Среднодневната консумация в засегнатия район обикновено е 150 - 180 мегавата, като консумацията само на "Слънчев бряг" е 100 мегавата. Сега там въобще няма никакво потребление, каза Йорг Золфелнер - регионален мениджър на EVN - България

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини