5-годишните тръгват на училище

Депутатите разглеждат на първо четене промените в Закона за народната просвета.

Със законопроекта се предлага подготовката на децата за училище да е задължителна от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст. Основна цел на въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за децата от 5-годишна възраст е повишаването на обхвата на децата в системата на образованието от най-ранна възраст.

Според вносителите на законопроекта въвеждането на двегодишна задължителна подготовка преди постъпване в първи клас ще допринесе за намаляване на необхванатите и отпадащите от училище деца, както и за социализиране на децата, включително на тези, за които българският език не е майчин, предаде Фокус.

Със законопроекта се предлага да се уреди изрично на законово ниво възможността за осигуряване на безплатен транспорт до детска градина или училище в най-близкото населено място на територията на общината или на съседна община за децата и учениците, които подлежат на задължително обучение в населено място, в което няма детска градина или училище, осъществяващи обучение в съответната подготвителна група или в съответния клас.

Със законопроекта се предлага да се разшири обхватът на дейностите, за които може да се използват имотите и вещите, освободени в резултат на закриване или преобразуване на звената от системата на народната просвета, и те да могат да се използват за образователни, здравни, социални или хуманитарни дейности.

Законопроектът предлага увеличаване размера на административно-наказателната отговорност за родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в детските градини и в училищата за времето, през което те подлежат на задължително обучение.

В сега действащия закон е записано, че родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в училищата за времето, през което те подлежат на задължително обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е в размер от 50 до 250 лв. Предложението в проектозакона е тези санкции да бъдат завишени – от 100 до 1000 лв. и при повторно нарушение – от 250 до 2500 лв.

Санкцията няма да намери приложение в случаите, в които съответната община не е създала условия за организиране на задължителното обучение. Във връзка с това се предвижда едногодишен срок, в който общините са длъжни да създадат условия за обхващане на всички деца, подлежащи на задължителна подготовка за училище.

Предложените изменения и допълнения изискват финансови средства в размер 7,5 млн. лв. за 2010 г., които са планирани в държавния бюджет със Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини