Обмислят по-висок данък за богатите. Преглед на националния печат

„24 часа": По-изгодна зимата на ток от парно

Идва зима, в която отоплението с парно ще е по-скъпо от тока. Това показват разчети, ако цените от 1 юли останат и през 6-те студени месеца.

За тях 1511 лв. ще плати за парно семейство с едно дете, което живее на 75 квадрата в София. Същото ще даде 1077 лв., за да се топли на ток, изчисли експертката Дина Грозева. Тя прави уговорката, че тези суми се получават, ако се отопляват всички стаи на жилището, без да се пести.

В Пловдив фамилия с едно дете, но в 60 квадрата ще плати през зимата 1411 лв. за парно и 1005 лв. за отопление с ток. Идната зима ще е по-евтино да се отопляваш с ток, отколкото с парно.

 

„24 часа": Борисов: Сега условията пред Русия ги поставяме ние

„Само ако ви напомня - спряхме заменките на горите, върнахме еврофондовете, прекратихме отвличания, магистрални грабежи, пладнешкия грабеж по държавните дружества - всичко това е при прокурор. Да не говорим за стандартизацията. Ако се разберем с руснаците така както аз искам, ще си пиша шест" - заяви Борисов.

Мисля, че с г-н Путин имаме много добър диалог. Той ме разбира много по-добре, отколкото българските политици от опозицията."

По думите на Борисов двете страни ще обсъдят всички възможности за сътрудничество в областта на енергетиката, така че да има взаимноизгодно сътрудничество и ако има договорености те да не е за сметка на нито една от двете страни.

 

„Труд": Обмислят по-висок данък за богатите

За да се компенсират падащите приходи в бюджета, предстои да се обсъжда увеличение на данък общ доход за богатите от 2011 г. Това съобщи на дискусия в НДК вчера заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Дебатът ще се води в националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако заможните хора се обложат с по-висок данък, това на практика ще бъде отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно облагане с две скали.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че догодина няма да се вдигат налози. Но според експерти, пожелали анонимност, в ръководеното от Симеон Дянков ведомство вече се правят сметки за повишаване на личните данъци на заможните българи. Вариантите били няколко: от 12% до шоково повишение на ставката до 24%.

Според Пламен Димитров 12% данък общ доход е "един реалистичен вариант".

 

„Труд": Фирма „забравила" да декларира хонорари за 1.3 млн.лв.

Компания, чиято дейност е свързана с организирането на концерти, не е декларирала пред НАП, че е изплатила хонорари на чуждестранни звезди за 1,3 млн. лв., съобщиха от Агенцията по приходите.

Така в хазната не са влезли 130 000 лв. от данък върху доходите. Данъчните инспектори вече са съставили ревизионен доклад на фирмата.

НАП започна в края на миналата година проверки на 13 компании, които организират участията на световно известни музикални и шоу звезди в България.

Според българското законодателство, фирмите са длъжни да удържат 10% данък върху възнагражденията на чуждестранните изпълнители.

 

„Стандарт": Данък банки

Крайно време е и банките да започнат да плащат своя данък "криза". Налог върху транзакциите на трезорите и финансовите къщи у нас предложи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Той няма да засяга тегленето на банкноти от обикновените хора. Целта е да се ограничи рискът от финансови спекулации, подобни на тези в САЩ, които запалиха световната криза. Според изчисления на ЕС, където вече обсъдиха идеята, дори при 0,05% ставка върху транзакциите ще се съберат 200 млрд. евро за година, каза Димитров. Банките да спрат да извиват ръце на хората и бизнеса, заяви пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров по Нова тв. Той настоява за по-голяма защита на клиентите и прозрачност в раздаването на дивиденти. Частните банки със затруднения да се одържавяват, както в САЩ, иска още Сидеров.

„Стандарт": Строителите в параграф 22

Държавата се похвали, че е пуснала дължимите пари на строителите за изпълнени поръчки. Парадоксът обаче е, че компаниите не си ги търсят. Каква е причината за това? Може би на строителите не им трябват пари за оборотни средства и заплати в кризата? Поставят ни условия, които са неизпълними, отговарят от бранша.

Фирмите чакат неразплатени суми по държавни обекти от около две години. До момента строителното министерство и пътната агенция са издължили 147 млн. лв. от дълговете на хазната към бранша. След споразумението с Българската банка за развитие, през която минават парите, са разплатени още 34 млн. лв. и се обработват още 4 млн. лв. Така министерството остава да дължи на бранша 101,5 млн. лв. Държавата има задължения и по проекти по ФАР и ИСПА, за които трябва да осигури съфинансиране. Там става въпрос за над 100 млн. евро.

Една от причините компаниите да не подават заявления за разплащане е 7% от дълга, които се удържат от Банката за развитие като такса. Но по-големият проблем е изискването за чисто кредитно досие. Големите компании вече са заложили държавните бъдещи вземания в търговски банки, за да кредитират работата си, и затова в момента не могат да отговорят на изискванията, обясни преди няколко дни Иван Бойков от Строителната камара.

И докато се чудят как да намерят изход от омагьосания кръг, болшинството от дружествата едва събират пари за заплати. Лизинговите компании ги натискат за вноските по закупената техника, нямат свежи пари за започване на нови обекти. Повече от половината наети работници са или съкратени, или сами са напуснали заради нередовното заплащане.

„Монитор": Данъчни менте плъзнаха в София

Измамници, представящи се за данъчни служители, обикалят столицата. Фалшивите бирници са взели на мушка предимно малките магазинчета в централната част на града и по-скъпите квартали в столицата, научи "Монитор". От началото на годината досега са постъпили над 30 сигнала за данъчни менте, които искат пари от търговците, за да не им пишат актове. По-голяма част от сигналите са постъпили в 4-то РПУ. Жалби от ужилени обаче има подадени и до НАП и прокуратурата. В момента разследващите установяват дали измамниците са едни и същи хора или на територията на София действат няколко групи, които ползват един и същ номер. Ужилени обясниха пред "Монитор", че измамниците били двама мъже, облечени в костюми. Те влизали в малките магазинчета и се представяли като инспектори от Оперативен контрол. После заявявали, че дебнат магазина от няколко дни и установили, че не се издават касови бележки. Пред ошашавените продавачки показвали листа с "показания", които клиенти на търговския обект били дали отвън и в които пишело, че не са получили фискален бон след заплащане на купената от тях стока.

„Монитор": Въвеждаме еднодневната хирургия

Здравният пакет на болниците ще бъде орязан за сметка на т.нар. еднодневна хирургия, която ще се извършва в ДКЦ-тата, обявиха от Българския лекарски съюз. Част от клиничните пътеки ще преминат към доболничната помощ, призна вчера и здравният министър проф. Анна- Мария Борисова. Голяма група леки операции и манипулации ще се извършват вече от специалистите и пациентите няма да лежат с дни в отделенията, поясни идеята секретарят на съсловната организация д-р Димитър Ленков. Заедно с експерти на здравната каса БЛС вече започнаха работа по нейната реализация. Така ще се намали свръххоспитализацията и НЗОК ще спести средства, които и без това не є достигат. Ще постигнем и съотношението на европейските страни, които дават за болниците 30% от всичките си разходи за здраве, докато у нас отиват над 50%.

„Монитор": На зигзаг до морето

Дупки, в които могат да се поберат и двете предни колела на автомобила, изнервят шофьорите по северното платно на автомагистрала „Хемус" между Невша и Нови пазар в началото на морския сезон. С подобни кратери, но по южните ленти на аутобана, мудно се справя с ремонта фирмата „Автомагистрали Черно море". По график магистралата трябваше да е готова до края на юни, но вместо това между 10 и 20 автомобила на ден пукат гуми, кривят джанти или трошат предници в надупчения участък на връщане от море. Заради скандалното състояние шефът на агенция „Пътна инфраструктура" Божидар Йотов заплаши пътните строители, че ще ги отстрани и ще даде ремонта на друга фирма. Не пътувайте в този участък на връщане, въпреки че е отворен за движение, съветват дори катаджии и препоръчват при Ветрино отпускарите да излязат от аутобана и да се включат отново чак след Нови пазар.

„Дума": Няма по-важна тема от социалната политика

Днес по-важна тема от социалната политика няма. С тези думи президентът Георги Първанов отговори на въпрос как ще коментира работата на кабинета през първата година. По инициатива на държавния глава вчера се проведе дискусия "Заетост в условията на криза и предизвикателствата на новия растеж". По време на дебатите Първанов обобщи, че България се нуждае от нов модел на заетост. Тази промяна обаче може да се извърши, само ако се промени моделът на икономика и растеж - от обслужващ модел на аутсорсинга или "на ишлемето", свързан с голям разход на труд и енергия и с ниска добавена стойност и печалби, изнасяни навън, категоричен бе той.

Значително намаляване на заетостта отчeтоха синдикатите. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че 77% от домакинствата не разполагат с никакви спестявания и не може да се лансира тезата за благополучие заради седемте милиарда спестявания. 4% от населението е спряло да плаща каквито и да било вноски, около 8% са намалили драстично разходите за образование на своите деца. Димитров посочи, че над 55% от всички работещи са засегнати от кризата, а 82% от българите оценяват, че през последните 12 месеца се е разширила бедността при тях или при техните познати и роднини.

„Сега": Изчистването на неползваните отпуски ще блокира държавата

Промените в Кодекса на труда, които повеляват използване на старите отпуски до края на 2011 г., ще поставят в патова ситуация едни от най-чувствителните публични сектори у нас - здравеопазване и образование. Натрупаните отпуски в болници и университети са много, работата не може да се прекъсва, а заместници и пари за наемането им няма. Администрацията също може да бъде блокирана, показа проверка на "Сега".

Заради опасността от лишаване на служителите от гарантирано по конституция право президентът Георги Първанов подготвя поредното вето, а БСП и ДПС се готвят да сезират и Конституционния съд.

Най-драматична е картината в здравеопазването. "В редица областни болници има много натрупани отпуски и колегите нямат представа как да реагират. Ако ръководствата спазят закона и пуснат персонала в почивка, цели структури ще трябва да спрат да работят, а това е невъзможно", обясни пред "Сега" шефът на националното сдружение на областните многопрофилни болници д-р Михаил Зортев. "Изпратихме писмо до здравното министерство с питане какво да правим. Надяваме се за нас изискването да не важи", допълни той.

Ситуацията е особено тежка в специалности, които работят с йонизиращо лъчение като рентгенология или физиотерапия. Там само по Кодекса на труда персоналът има по 40 дни платен отпуск годишно, отделно има добавки за вредност по колективния трудов договор в здравеопазването. Проблеми ще има и в малките общински лечебници, които са задължени да имат по 2-ма специалисти за клинична пътека, ако желаят да работят със здравната каса. От НЗОК увериха, че ще признават отчетените случаи, когато един от специалистите е в отпуск, но въпреки това работата на доста отделения ще се затрудни сериозно.

 

„Дневник": Кабинетът тества данъчни промени през общините

Част от приходите от плосък данък, които сега постъпват в републиканския бюджет може да остава в общините от 2012 г. Целта е в градовете да остава повече от това, което те дават като продукт в икономиката и съответно като приходи в бюджета.

Това е едно от предложенията в обсъдения миналата сряда от правителството проект на стратегия за децентрализация.От стенограмата на заседанието става ясно, че осъществяването й ще е обвързано със сериозни данъчни промени.

Друг вариант предвижда десетте процента плосък данък да си остане за републиканския бюджет, а местните власти сами да определят надбавка върху него в зависимост от нуждите си. Така може да се окаже, че служители на една и съща позиция в различните градове ще плащат различни данъци.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини