Безработицата в страната била овладяна

Националната цел за постигане до 2020 г. на 76 на сто заетост за групата от 20 до 64 години в рамките на стратегия "Европа 2020" е напълно постижима и реалистична. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време

на дискусия за заетостта, организирана по инициатива на президента Георги Първанов.

От 2000 г. до 2010 г. средният прираст на заетостта у нас е 1,3 процентни пункта, припомни Младенов. Според него трябва да се прекрати порочната практика България да е привлекателно място за инвестиции заради ниското заплащане на работната ръка. По думите му националните цели трябва да са насочени към интелигентен растеж, висококвалифицирани работници и служители и по-висока производителност.

"Не може да се каже на бялото черно, повече от 16 месеца - от декември 2008 г. до февруари 2010 г., безработицата се е покачвала, докато от четири месеца вече е овладяна, има тренд на намаляване и в момента е 9,26 на сто", заяви Младенов, цитиран от БТА. По думите му с над 37 хиляди са по-малко работниците и служителите в бюрата по труда.

Тенденциите оттук нататък зависят от по-активно усвояване на средствата по ОП "Човешки ресурси", "Конкурентоспособност", по структурните оперативни програми въобще, посочи социалният министър.

По думите му проблем в момента е изключително ниското ниво на квалификация на работната сила и това, че голяма част от българската икономика не е конкурентоспособна, което създава големи проблеми на държавата. Минава времето, когато един човек започваше в едно предприятие и се пенсионира в същото, заяви министър Младенов и допълни, че обучението през целия живот, професионалната квалификация и преквалификация е важна, за да са пригодни хората за пазара на труда и да получават по-високи доходи.

Министър Младенов заяви, че най-правилният път за правилните решения е ефективният социален диалог.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини