Пак изхвърлиха Яне от парламента. Преглед на националния печат

„24 часа": Някой тайно следил важните хора в Бургас

Нелегална система за подслушване  и видеонаблюдение е предавала тайно от заседателната зала на община Бургас в радиус от няколко километра.

Оборудването било разкрито случайно при ремонт. Работниците се уверили, че са изключили всичко, и започнали да режат кабелите. Оказало се обаче, че по един тече ток.

По чудо не пострада човек, издаде запознат със случая.

Майсторите проследили жицата и се натъкнали на микрофони и две камери. Системата била свързана с антена.

Сигналът до полицията е подаден от кмета. Не коментирам, отказа подробности Димитър Николов. И шефът на областната дирекция на МВР комисар Милен Димитров бе категоричен, че не може да говори по случая. Министър Цветан Цветанов бил информиран за инцидента.

Разследването търси хората, които са инсталирали техниката, както и каква цел са преследвали. В оборудваната като за "Биг Брадър" зала заседават постоянните комисии към общинския съвет, провеждат се и търгове. До помещението обаче достъп имат широк кръг хора.

 

„24 часа": Фатме вече е силна и държи в паспорта да е със забрадка

Кое е важното? Моите биометрични данни или забрадката?

Този въпрос от вчера гневно задава 22-годишната Фатме Кехайова.

Революционерката от смолянския икономически техникум "Карл Маркс", която през 2006 г. отказа да влезе в училище незабулена, днес е щастливо омъжена. И се заканва да стигне до края.

Фатме според районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов е една от хилядите жени, които искат да имат лични документи със забрадки. Това не било местен проблем, а национален.

В писмо до МВР Дъбов твърди, че новите документи противоречат на ислямския канон, че мюсюлманката не бива да открива на показ други части на тялото си освен лицето и ръцете до китките. Мюфтията съветва жените да не бързат със смяната на документи.

"Претенциите на мюсюлманските духовни водачи не могат да бъдат изпълнени, тъй като има правилник за издаване на личните документи. На снимките трябва да са видими лицето, ушите и поне сантиметър от косата", коментира шефът на ОД на МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

 

„Труд": Пак гласуваха с чужда карта в парламента

Системата за гласуване в парламента чрез пръстови отпечатъци на депутатите е манипулируема и допуска вот с чужда карта.

Бомбата хвърлиха вчера депутатите от РЗС. Лидерът им Яне Янев обяви, че с колегите му, след като научили от депутати от ГЕРБ за пробива, експериментално двама по двама си разменили картите. Емил Василев например 4 пъти гласувал вместо Янев текстове от Закона за движение по пътищата. За това по-късно поиска точно те да се прегласуват.

Янев обясни как става вотът с чужда карта - поставяш един пръст на пулта, системата не го приема, иска втори, трети, но на четвъртия път ти позволява да гласуваш. Системата "работи" и със собствената карта на депутат при вот с пръст, от който не е взиман отпечатък, довериха избраници. От останалите парламентарни групи потвърдиха за пробива - понякога системата не отчитала вот дори когато се гласува с "правилен" пръст, от който е даден отпечатък.

 

„Труд": Преврат в "Петрол"

Огромен скандал се развихря в една от най-големите български компании - дистрибутори на горива "Петрол" АД. Денис Ершов, член на надзорния съвет и акционер с 47,5% във фирмата майка "Петрол холдинг", обвинява в престъпления и документна измама Митко Събев, шеф на надзорния съвет на компанията.

Това става ясно от тъжба на Ершов до Върховна касационна прокуратура.

Бизнесменът Денис Ершов твърди, че Митко Събев, сочен за един от най-богатите българи, го е представлявал незаконно на заседание на надзорния съвет, състояло се от 9,00 ч на 27 май 2010 г. Но само 15 минути преди това Ершов пред 4-ма свидетели е оттеглил пълномощните, с които Събев има право да го представлява на събранията на ръководството.

 

„Стандарт": Млякото като при Тато

Киселото мляко ще се кваси по рецепта от Татово време. Истинският вкус на родната гордост  се завръща след близо 20 години забвение. Рецептата е записана в Българския държавен стандарт, който беше приет преди ден. Кофичките, на които пише "българско кисело мляко", ще са по щандовете до месец. Продуктът ще се приготвя само от свежо сурово мляко и закваска с лактобацилус булгарикус. Забранени са всякакви подобрители, сгъстители и консерванти. Затова трайността му ще бъде най-много десетина дни, после ще вкисва. Цената не би трябвало да е по-висока, обясниха производители. Стандартът не е задължителен и всяка фирма може да решава дали да кваси млякото по него или не. Но само продуктът, произведен по държавната рецепта, ще носи името "българско кисело мляко" и запазения знак БДС.

„Стандарт": Бойко дава Овчаров на прокурор

Договорите за газа - на прокурор. Това отсече вчера премиерът Бойко Борисов. "В петък или в понеделник съм възложил при главния прокурор да бъде подадена ясна справка с договорите, подписани за газа", обясни министър-председателят. Борисов е убеден, че проверката ще завърши до месец с тежки обвинения. По думите му медиите се използват за манипулации и от едната, и от другата страна. Така той описа престрелката между хората на Командира и бившия енергиен министър Румен Овчаров кой по-неизгоден контракт с Москва е подписал. Борисов благодари на червения депутат, който преди ден го призова да стартира операция "Плямпачите". Той увери, че такава акция ще има и за това дава справката на Борис Велчев.

В четвъртък експерти от България отиват в Русия в централата на "Газпром", за да преговарят, съобщи още Борисов. "Знаете, че ние искаме да се махнат посредниците и да се намали цената на газа", каза още той. Борисов бе категоричен, че добросъседството между държавите е едно, а да защитаваш интересите на българските граждани е дълг на всеки политик. "Както премиерът Путин защитава руските интереси, така и ние сме длъжни да защитим българските", отсече Генерала. Той беше категоричен, че руският му колега Владимир Путин е наясно с българските изисквания по договора. Той знае, че не искаме посредници, не виждам защо между две държавни фирми трябва да съществуват посредници, коментира още Борисов.

България е най-доброто място за инвестиции. В момента няма държава в Европа с толкова ниски данъци, похвали се още вчера Борисов. Той заяви, че условията у нас са най-привлекателни заради плоския данък, както и заради гаранциите на правителството, че тази и следващата година ДДС няма да скача над 20%.

„Монитор": Борисов дава газовите договори на прокурор

Доклад със злоупотребите по всички газови договори ще бъде даден за разследване на главния прокурор Борис Велчев днес или в понеделник. Това съобщи премиерът Бойко Борисов вчера. „Мисля, че тази операция ще завърши с много тежко обвинение за някои от хората, които са ги подписали. Румен Овчаров иска акция „Плямпачите". Благодаря му за името, което даде и точно това ще се казва акцията", отсече Борисов. Преди дни Синята коалиция обяви, че отговорността за поскъпването на газа от 1 юли е на бившия енергиен министър Румен Овчаров по чието време, в края на 2006 година, бяха подписани анексите към договора с „Газпром", и призова за акция „Инкасатори". Овчаров пък контраатакува и настоя за операция „Плямпачите".

 

„Монитор": Пак изхвърлиха Яне от парламента

Председателят на парламента Цецка Цачева изгони независимия депутат Яне Янев от пленарната зала вчера. Той бе заловен от квесторите при опит заедно с колегата му Емил Василев да подменя вота. Двамата се опитаха да гласуват с чужди карти, за да докажат, че в системата има пробив. Но в кабинката за контрол на вота измамата бе установена, гласуването им бе нулирано, а квесторите им попречиха да продължат манипулациите. Яне обаче продължи скандалното си поведение След почивката той взе думата и крещейки, заяви, че може пак да се гласува с чужди карти. В отговор Цачева разясни на всички народни представители как е била разкрита провокацията на депутатите от РЗС и предупреди лидера им, че може да бъде наказан. Той обаче не се вслуша и продължи да буйства и да крещи, с което наруши нормалната работа по приемането на промените в Закона за енергетиката.

 

„Монитор": 5 бона глоба за инструктор менте

По 5 хил. лева глоба ще отнасят инструкторите и автошколите, които провеждат обучение на кандидат-шофьори, без да са получили от транспортното министерство необходимото разрешение за такава дейност. Солената санкция бе приета заедно с останалите промени в Закона за движение по пътищата, които вчера бяха одобрени окончателно от парламента. Инструкторите ще се бъркат също така 500 лв., ако си позволят да предадат фалшиво удостоверение за преминат шофьорски курс. Школите, които не спазват стриктно правилата за провеждане на изпитите, пък ще се прощават с лиценза си за цели 2 години, решиха още народните избраници.

„Дума": ПРО ще ви направи пионка на САЩ

България и Румъния са най-вероятните домакини на новия американски щит в Европа. Това твърди Тед Карпентър, вицепрезидент по въпросите на отбраната и международната политика във вашингтонския институт "Катон". "Ако този план се осъществи, а аз мисля, че вероятността ракетният щит да бъде изграден е 50% - най-вероятните страни-домакини ще бъдат България и Румъния. Полша вече се колебае. Първоначалният план, както знаем, предизвика доста сериозна съпротива в Полша и най-вече в Чехия. Съпротивата в Югоизточна Европа изглежда по-малка", казва американският експерт.

На въпроса на Дойче веле какъв ще е ефектът в Югоизточна Европа от разполагането на ПРО в България и Румъния, Тед Карпентър отговаря: "Това ще обозначи по-ясно България и Румъния като зависими от САЩ по отношение на сигурността. И двете страни според мен вече са стигнали до заключението, че е в техен интерес да създадат максимално тесни връзки по отношение на сигурността с Вашингтон. Но това може да доведе до напрежение в отношенията с другите държави в региона. България и Румъния може да им се видят като пионки на САЩ, а такъв имидж няма да е в интерес на двете страни." "Държави, които се приближават твърде много до САЩ, правят съседките си нервни", прогнозира Тед Карпентър.

На въпроса има ли някакъв шанс Русия да се отзове на призивите на САЩ и да се включи в един вид световна ПРО, или това е просто някаква политическа фантазия на Вашингтон, Тед Карпентър казва, че "не е съвсем фантазия, но все пак мисли, че Русия няма да стане част от такава система".

„Сега": Съдебната власт ще попълва бюджета си с по-високи такси

За да компенсира недостига в бюджета си, съдебната власт ще увеличи съдебните такси за гражданите и фирмите. Работна група в Министерството на правосъдието вече обсъжда промяна в тарифата, която най-вероятно ще влезе в сила от началото на 2011 г. Това научи "Сега" от източници от Висшия съдебен съвет.

"Правосъдието е скъпо навсякъде по света", лаконично коментираха от съвета. "Тепърва започват разговорите по темата за таксите", отговориха от Министерството на правосъдието на въпрос на "Сега" какво увеличение се готви.

Таксите и глобите са постъпленията, от които се формират приходите в бюджета на съдебната власт. За тази година са заложени 95 млн. лв. приходи.

Основното поскъпване ще е при административното правосъдие. Сега при жалби срещу административни актове гражданите плащат 10 лева, а фирмите - 50 лв. Касационната жалба е два пъти по-евтина. В същото време по административните дела често има голям финансов интерес - например при обжалването на актове на данъчната или митническата администрация. Тарифата за гражданските дела определя 4% такса върху цената на иска. Когато искът е неоценяем, таксата е до 80 лв. Последната актуализация на съдебните такси бе през 2008 г.

 

„Дневник": Пътните ремонти ще се дават на по-малко фирми за по-дълго

По нови правила ще се провеждат търговете за текущ ремонт и поддържане на пътищата, за които през последните пет години се изразходваха годишно по около 200 млн. лв. Вместо провежданите досега 120 процедури за избор на изпълнители ще се обявяват само 27, колкото са областите. За всяка област ще се избира по една компания. Така броят на участниците в тази дейност рязко се ограничава, още повече че има възможност една фирма да спечели в повече области.

За това са се разбрали представителите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), браншова камара "Пътища" и Камарата на строителите по време на консултативния съвет при министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, съобщиха от организациите.

Предвижда се също срокът на новите договори вече да е 4-годишен, а не както досега за една година. Целта на новия модел е да се спестят средства и време, което се губеше при ежегодните процедури.

Победителите ще се определят въз основа на комплексна оценка, която ще определи икономически най-изгодната цена, каза Румен Йовчев, председател на камара "Пътища".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини