Пускат интернет във влаковете

Днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков информира пред Новините на PRO BG, че утре стартира проект за безплатен безжичен интернет на петте най-големи гари у нас, а предстои да бъде пуснат такъв и в пътуващите бързи уикенд-влакове от София към Варна и Бургас.

По отношение на Български държавни железници, той сподели, че не модернизацията, а спасяването им от фалит са били първата грижа на правителство в началото на мандата.

"В момента тече програма за преструктуриране и финансово оптимизиране на БДЖ. Приходите на компанията се увеличават, а благодарение на мерките, които взехме, разходите им са намалели със 7 милиона лева”, обяви още той. В програмата за БДЖ е заложена голяма подмяна на релсовите линии до края на 2013 година и чак след това ще бъде мислено и за модернизация на самите влакове.

Междувременно обаче е активна кампанията по привличане на концесионери за пространствата на гарите.

"Гаровите помещения са в много лошо състояние, но интересът от страна на частни инвеститори е огромен” - каза с надежда министърът. Към големите гари има по-засилен интерес. В момента тече концесионния анализ и подготовка на процедурите, за които министърът каза, че се очаква до лятото да стартират.

Александър Цветков коментира и най-големите критики на Европейската комисия са по оперативна програма "Транспорт".

"Разбира се, че има забавяне на най-големите инфраструктурни проекти в държавата. Усвоемостта на европейски средства се е забавила от 2007 година и миналата година беше стигнала до 1.5 %. В последната година положихме изключително много усилия тези проекти да бъдат изпълнени. И сега голяма част от тях са факт - като стартът на магистрала Тракия" - сподели министър Цветков.

Той обяви, че въпреки блокажа и неумението да се ползват европейските средства, опасност от загуба на пари няма. Цветков обеща твърдо, че магистрала Тракия ще бъде завършена до 2012 година и съобщи, че проектът по изграждане на столичното метро в момента е стигнал до 35% и върви по план.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини