Приеха актуализацията на бюджета на първо четене

Актуализацията на Бюджет 2010 г. беше приета на първо четене в парламента. От 171 депутати в залата 120 го подкрепиха, а 51 народни представители гласуваха против. От ГЕРБ, Синята коалиция и Атака дадоха гласовете си „за", а Коалиция за България, ДПС и независимите депутати бяха против. Основен акцент в дебатите по бюджета беше дефицитът, намаляването на харчовете и парите за тютюнопроизводителите.

Ето първия коментар на финансовия министър Симеон Дянков след гласуването: „За мен беше интересно, че БСП беше против бюджета като цяло и особено против увеличаването на парите за инфраструктурни проекти, против разплащане с бизнеса на 660 млн. лв. - задължения, които самите те в тройната коалиция са направили, не са ги разплащали. Те днес реално гласуваха против това да има повече пари и за инфраструктура, и за бизнеса, и за социални придобивки. ДПС пък гласуваха също против бюджета и по този начин един вид гласуваха и против това на тютюнопроизводителите да се дадат 116 млн. лв."

Дянков съобщи, че се обмислят варианти малките общини да не бъдат засегнати толкова силно от намалението на трансферите към тях, но ще има повече яснота между първо и второ четене.

По-рано вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков увери, че няма да има нова актуализация на бюджета до края на годината. Пред журналисти в парламента той коментира опасението на Синята коалиция, че може да се стигне до такова. Дянков отново подчерта, че до края на 2010 година няма да бъдат вдигани преките и косвени данъци.

При обсъждането на бюджета съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров поиска гаранции, че данъците няма да се увеличават тази и в следващите две години. По думите му в нея трябва да бъде разписан дефицит под 3 на сто от БВП, защото с има риск заради нови искания на различни производители той да бъде много по-голям. Другият съпредседател на обединението Иван Костов също е на мнение, че рискът в актуализацията на бюджета е прекомерният дефицит в края на годината, заложен в нея.

Правителството трябва да се надява на чудо, за да няма голям дефицит и през 2011 г., заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при дебатите за актуализацията на бюджета. Станишев обвини кабинета, че няма визия за бъдещето и че е закъснял твърде много с допълнителните субсидии за здравеопазване и социални помощи.

До края на месеца промените в бюджета трябва да бъдат приети и на второ четене, тъй като те влизат в сила от 1 юли. След това ще трябва да бъде актуалициран и бюджетът на Здравната каса, заради новата субсидия от 220 млн. лева. Бюджетът на НОИ няма да се актуализира, категоричен е Дянков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини