Шефът ни плаща първите 3 дни болнични

Шефът ще плаща болничните само през първите три дни. Това решиха депутатите днес на второ четене на закона за социалното осигуряване. Фирмите ще плащат на болните служители 70% от дохода им за ден през първите три дни от болничния. От четвъртия ден до края на временната нетрудоспособност обезщетението ще се плаща от бюджета на НОИ и ще бъде в размер на 80% от заплатата. Мярката е временна и ще се прилага до края на 2010 г., предаде АСН.

Парично обезщетение за временна нетрудоспособност при напускане на фирмата ще се плаща само 30 дни, а не 75, както досега, реши още парламентът. Това ще важи обаче до 1 месец от прекратяването на трудовия договор или осигуряването.

"Болничните листове са намалели с 7%, а разходите с 11 млн. лв. само за месец", обяви в кулоарите на НС шефката на НОИ Христина Митрева. По думите й в момента се обмисля специален регистър на фирми и здравни заведения, при които се наблюдава голям брой издадени болнични. Некоректните ще бъдат санкционирани. "Така се надяваме да намалим доста от злоупотребите", подчерта Митрева.

Депутатите гласуваха още парите за овдовелите възрастни да не се увеличават през следващата година с 5%. Това според изчисленията ще струва на държавата 5 млн. лв. Парламентът реши обаче от 2012 г. пенсиите за вдовците да скачат годишно с по 5%.

Хасан Адемов от ДПС обвини мнозинството, че не изпълнява предизборните си обещания. "Щом финансовият министър твърди, че догодина излизаме от кризата, то тези 5 милиона няма да са проблем. В момента прехвърляте отговорност на стойност 400 млн. лв. на следващото правителство", поясни Адемов. Въпреки искането му пенсиите да скочат с 5% догодина и още 10% през 2013 г., депутатите отхвърлиха изобщо скока.

Парламентът прие още хората в социалните програми "В подкрепа на майчинството" и други свързани със заетост да не се осигуряват срещу безработица.

Одобрените промени ще спестят около 150 млн. лева от бюджета на държавното обществено осигуряване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини