Шест натровени с водка деца приеха в „Пирогов" за денонощие

За последните 24 часа в Детската токсикологична клиника на „Пирогов" са приети шест деца с алкохолно отравяне. Това съобщи доц. д-р Анета Хубенова, началник на секцията „Токсикология". Всички са ученици, почерпени по случай края на учебната година в различни училища. Децата са пили водка.

Петте момичета и едно момче са постъпили в отделението вчера след 18.00 ч. В момента всички деца, приети в токсикологията снощи, са в добро състояние.

Децата са на възраст 13-14 години и са в 7-ми или 8-ми клас. Всички те са от различни училища. Единственото момче е на 13 години и е пило най-много алкохол. От разказа на детето става ясно за пет чаши водка. По думите на лекарите това прави около 0,5 л алкохол - количество, от което дори възрастен може да получи сериозно натравяне.

По желание на майката още снощи е изписано едно от момичета въпреки препоръките на лекарите детето да остане за наблюдение през нощта. Медиците разказват, че родителката се държала арогантно и задала иронично въпроса „И какво като е пило". По думите на д-р Хубенова често родителите реагират именно по този начин след като детето им се натрови с алкохол.

От клиниката отчитат, че по-често в токсикологията постъпват деца до 16-годишна възраст, отколкото абитуриенти. Лекарите предупреждават, че употребата на алкохол при деца може да доведе до увреждания на централната нервна система, бъбреците и черния дроб.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини