Изловиха „Некадърните" в "Кауфланд". Преглед на националния печат

„Дума": Европа пита: Какво правите с бюджета

Европа е разтревожена от неяснотите около бюджета на България за 2010 г. Критика отправи към правителството вчера лично еврокомисарят Оли Рен. В изказване пред Европейския парламент той даде за пример България като държава, която подава разнопосочни сигнали за финансовата си политика. Затова е и изпратената у нас проверка на Евростат и Европейската комисия. В актуализацията на бюджета на България има неизяснени моменти, каза еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси. България и Гърция бяха единствените държави, споменати като лош пример от него.
По думите на Оли Рен България със закъснение е уведомила ЕК за промяната в бюджетните предвиждания. Липсвала и информация защо страната преразглежда планирания си бюджет, при положение че макроикономическата прогноза вече е добра.

„Стандарт": Борисов: Не сме будали за "Белене"

България няма да дава пари на вятъра за енергийни проекти. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. "Първо трябва да ни отговорят колко ще струва строежът на АЕЦ "Белене", за колко време ще се изплати и на кого ще продаваме произвеждания от нея ток. Когато има отговори на тези въпроси, тогава ще кажем "да" или "не" на този проект", отсече Борисов. По думите му, ако приемем реализацията на такива проекти, "излиза, че българите сме будали и даваме пари, без да знаем за какво".
Според премиера позицията ни за нефтопровода Бургас-Александруполис е такава, каквато е изгодна за България. Бургаският регион не го иска този проект, отсече министър-председателят. По думите му петролопроводът няма да може да премине успешно международна екологична оценка, а и хората от Бургас и региона не искат тази тръба. Борисов допълни, че проектът не е изгоден за България, освен това в бюджета няма пари за него.

„Новинар": Изловиха „Некадърните" в "Кауфланд"

Поредната спецакция на ченгетата се проведе в един от магазините на "Кауфланд". Шестима мъже бяха закопчани по време на акцията, проведена под кодовото име "Некадърните". Белезниците щракнаха върху ръцете на групата, докато пазарувала с фалшиви кредитни карти в хипермаркета в столичния квартал „Овча купел", обясниха от МВР.
Петима от задържаните са известни на полицията. Бандата получавала данни от скимирани кредитни карти, организирала "зареждането" на получените данни върху магнитната лента на други пластики и след това получените фалшиви карти се използвали за пазаруване в големите търговски вериги. Бандата си купувала трайни, скъпи и луксозни стоки. При покупките се използвали хора, които не са запознати достатъчно със схемата, като за "услугата" получавали 20% от стойността на закупените стоки.

„24 Часа": Плашат енергото с прокуратурата

Трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, EVN и Е.оn, са допускали нарушения на лицензите си, показват резултатите от одита на ДКЕВР. Ако бъдат открити данни за престъпления, те ще бъдат дадени на прокурор, заяви шефът на регулатора Ангел Семерджиев.
Нарушенията са главно в начина на предоставяне на част от дейността на външни фирми, а също и при структурирането на капитала, каза той. При отчитането на някои разходи също били открити нередности.
Шефът на комисията каза, че има случай на наемане от страна на енергото на мобилна станция на драстично завишена цена. Ще има санкции, но нямало да се стигне до отнемане на лицензи.
От 18 на 15% ще бъдат свити технологичните разходи на електроразпределителните компании. Така токът от 1 юли щял да скочи с 1-2%, а не с исканите 5 на сто.

„Стандарт": Темида бута и оградата на Доган

След барбекюто и контролно-пропускателния пункт на сараите на Ахмед Доган в Бояна, вчера Темида не хареса и оградата на къщата, където живее лидерът на ДПС. Административният съд в София отхвърли жалбата на "Делта Епсилон" против заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), с която е наредено премахване на оградата около имота на ул. "Стар Беловодски път" 46. Причината е, че оградата е висока 80, а не 60 сантиметра. Според магистратите тя трябвало да е прозирна, а не масивна.

„Труд": Порой с градушка потопи половин София

Гръмотевична буря, придружена с градушка, удари половин София. Вятърът счупи и събори дървета. Дъждът наводни улици, запуши канали. На много места в столицата спряха и леките автомобили.
Сигнали за наводнени помещения, паднали дървета и клони бяха подадени в "Гражданска защита". Петнадесет от тях - за наводнения и паднали дървета, са дошли в Главна Дирекция „Пожарна безопасност и спасяване".
6 дървета рухнаха в столичните квартали „Дружба", „Слатина" и „Гео Милев". Има и 6 сигнала за наводнения - в мол „Скай Сити", в магазин за хранителни стоки в кв. „Изток", в мазета и в училище в село „Долни Лозен". Изпратени бяха екипи за отводняване.

„Стандарт": Офисите изпушиха

Те са категорични, че няма да започнат работа, докато условията в бившия хладилен завод не се променят. "Аз съм живял дълги години в Италия, върнах се, за да работя за страната си, но никога там не са ме поставяли при такива условия на труд", разказа Красимир Йовчев пред BNews. Той има болничен лист с лекарско заключение, че е болен от радикулит. Причината е, че служителите са били охлаждани с вентилатори. Съдърланд Глобал Сървисиз България идва у нас през 2008 г., като обещава да инвестира 19 млн. долара в София и Русе и да разкрие над 1000 работни места. Софийският офис е открит лично от експремиера Станишев.
Предлаганите заплати от 650-1200 евро си остават празни обещания. Индийците давали най-много по 1000-1200 лв. на българите. Повече взимали само само чуждестранните служители и мениджъри.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини