Задължителна забавачка за децата на 5 г. Преглед на националния печат

„Дума": Брюксел не вярва на цифрите на Дянков

Силно съмнение в икономическата статистика на България изрази официално вчера еврокомисарят за икономическите и паричните въпроси Оли Рен. Точно поради тази причина Европейската комисия и Евростат ще изпратят в България мисия, която да провери качеството на българската фискална статистика и данните, на базата на които правителството прави своите прогнози. Вече имаме една страна наум, в която ще е първата ни мисия заради съмнения, бяха точните думи на Рен, който добави, че това е Бълария.
Говорител на Оли Рен уточни, че мисията ще се състои независимо от одобрението на одиторски функции на Евростат от лидерите на ЕС, които ще се съберат на 17-18 юни. Тази мисия може да бъде първата според новите правомощия за одит и разследване на европейската статистическа служба Евростат.

„24 Часа": Токът все пак скача с 5%

Цената на тока за домакинствата от 1 юли все пак ще се увеличи средно с 5%. Това показва проектът за решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Регулаторът до последно държа в неизвестност тарифите, тъй като очакваше резултати от одита на енергото и възможността да отреже разходи. Затова шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев допускаше, че цената на тока за бита може да бъде замразена, дори намалена.
Общата цена на дневния ток за домакинствата, които снабдяват ЕВН и Е.он, вече минава 15 ст. за киловатчас без ДДС. В Пловдив тя ще е 15,5 ст., а във Варна - 15,9 ст. В София цената ще е 14,9 ст.

„Новинар": Първанов: Да побързаме с АЕЦ „Белене"

„Светът е изправен пред нарастващ енергиен дефицит. За нас този дебат се свежда до следното: как да повишим максимално нивото на енергийна сигурност и да намалим въглеродните емисии." Това подчерта президентът Георги Първанов в поздравителния си адрес към Международната ядрена конференция, организирана от "Булатом" край Варна.
Според Първанов днес е необходима повече оперативност при строителството на АЕЦ „Белене", оценяван от международните експерти като съвременно технологично решение с най-високи показатели за ядрена безопасност в света към момента. Проектът освен това има и добра степен на проектна и технологична готовност.

„Стандарт": Работата по "Тракия" започна с жътва

Подготовката за изграждането на отсечката Стара Загора - Нова Загора от магистрала "Тракия" започна с жътва. Преди да започне подготовката на строителната площадка, бе прибрана реколтата на бившия собственик на земята. През седмицата ще съберем хумуса и преминаваме към уплътняване на земното легло и изграждане на насипи, съобщи инж. Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на Трейс Груп Холд АД и представляващ обединение "Магистрала Тракия". В изграждането на лот 2 ще бъдат вложени 500 000 тона асфалт, около 3 млн. куб. са насипите, циментовата стабилизация е 157 000 кубика, трошеният камък е 360000 тона. В строежа на лот 2 ще бъдат наети около 2000 души, а в пиковите етапи ще достигнат до 3500, за да бъде спазен срокът от 25 месеца. Апликационната форма за лот 2 е изпратена в Брюксел за одобрение, след което ще се отпуснат средствата.

„Стандарт": Сиси до живот зад решетките

Серийният убиец Станислав Ангелов - Сиси ще търка до живот наровете в кауша. Пернишкият окръжен съд даде първата най-тежка присъда в историята си.
Самопризнанията, които Сиси направи вчера, не му помогнаха да намали наказанието. Ангелов е първият в страната сериен убиец, който се възползва от поправките в НК. От май т.г. отпадна чл. 369а за забрана на съкратена процедура за умишлено причинена смърт. За да си издейства привилегията, Сиси направи пълни самопризнания за убийствата на своята съученичка Биляна Кръстева, на приятеля си Кирил Христов и на бармана Цветелин Карпузов. Двама от тях лихварят затрил заради дългове и имоти. Единственото, което убиецът спечели от изповедта си пред съдията, бе, че получи право на замяна. Тя обаче може да се случи едва след 30-годишен престой в затвора.


„24 Часа": Задържаха Росен Животното на Аспаруховия мост

Силовак от групата на Златко Баретата, обявен за издирване, задържаха тази вечер при специализирана операция във Варна. Това съобщи агенция "Фокус", цитирайки министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Министър Цветанов уточни, че задържаният Росен Животното се е укривал под чужда самоличност и с чужди документи.
„Задържането е извършено на „Аспаруховия мост" във Варна, където полицията е преценила, че няма опасност за случайни граждани. Полицаите са действали умело и професионално", заяви министър Цветанов.

„Труд": Задължителна забавачка за децата на 5 г.

Децата, навършили 5 годинки, задължиелно тръгват на забавачка. Родител или настойник, който не осигури присъствие на отрочето си, ще отнася глоба от 200 до 2000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 500 до 5000 лв. Глобите ще се налагат и при липсващи от клас ученици. Това предвиждат поправки в Закона за народната просвета, приети вчера от кабинета.
В момента малчуганите тръгват на забавачка, щом навършат 6 г.
"Предложените промени не са случайно хрумване, а поет ангажимент в предизборната кампания на ГЕРБ", обясни образователният министър Сергей Игнатов

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини