ДДС се вдига на 24% от 1 юни. Преглед на националния печат

„24 часа": Падна първият от втория ешелон

Заместник-министърът на земеделието Преслав Борисов е уволнен вчера, научи "24 часа". Новината бе потвърдена от представители на правителството и депутати. По-късно от земеделското министерство заявиха, че заместникът на Мирослав Найденов подал оставка "по семейни причини".

Конфликт на интереси и съмнения за лобиране обаче са истинските причини за уволнението. Борисов е син на един от най-крупните зърнопроизводители в Добруджа Пламен Борисов, който обработва около 40 000 дка. Неговата фирма "Дефко" е собственик и на най-голямата зърнобаза в Североизточна България, в която са вложени 4 млн. евро.

Брат му Мартин Борисов пък оре над 10 000 дка ниви във Врачанско. Не за всички обаче имало договори със собствениците, за което се оплакват от селата Горна и Долна Бешовица..

„24 часа": Бивш бодигард на Бойко за 8 месеца стана генерал

Полковник Тодор Коджейков, бивш бодигард на Бойко Борисов, бе предложен вчера от правителството за звание бригаден генерал. Преди 8 месеца той бе назначен за зам.-шеф на НСО и тогава получи звание полковник.

Повишение ще има и за неговия шеф. Директорът на НСО Димитър Димитров е предложен за звание генерал-лейтенант. Също генералски чин ще получи и шефът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

 

„Труд": Всеки 5-и грабеж дело на дете

Всеки пети грабеж у нас е дело на дете, съобщи вчера Нина Белова от Научноизследователския институт по криминология и криминалистика към МВР.

Страховитата статистика, която е събрана от полицейски доклади, документи от наказателни дела и анкети с родители и директори, беше представена на конференция за насилието срещу децата в София. От проучванията става ясно, че всяко осмо или девето изнудване в страната ни е с участието на непълнолетен или малолетен.

 

„Труд": Предпоследно: Вдигат ДДС на 24%

Вече е ясно. ДДС - налогът, който се начислява върху целия оборот и се калкулира в цената на стоки и услуги, най-вероятно ще бъде повишен. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов вчера. В интервю за БНТ той каза: "В момента има много голяма отворена дупка в бюджета. Тя може да се запълни само ако се увеличат приходите." Според премиера обаче заради кризата това както в България, така и по цял свят, не било възможно. Затова оставал другият вариант - да се повиши ДДС.

Борисов съобщи, че в момента финансови експерти изчислявали колко голямо трябва да е увеличението.

В момента ДДС у нас е 20 на сто. Данъкът ще скочи на 24%, а не както първоначално се смяташе на 22 на сто, научи "Труд" от свои източници. За вдигане на ДДС за пръв път се заговори при обсъжданията на мерките против кризата. Заради голямата съпротива на работодатели идеята изпадна от финалния вариант на мерките.

 

„Стандарт": Безплатно хапче = 1,20 лв.

Звучи като виц, но е горчива истина. Безплатното хапче ще струва 1,20 лв. Това е такса "Рецепта", която ще плащат болните на аптеките, за да си получат илачите от държавата. Предложението е на зам.-шефката на здравната каса Албена Златарева. Целта e да се спестят средствата, които сега касата плаща за рецептите.

Сега тя превежда на фармацевтите по левче за изпълнението на всяко безплатно предписание.

Месечно са между 400 000 и 450 000 такива рецепти, което означава, че бюджетът на НЗОК намалява с около 450 000 лв., без да се броят банковите такси.

Това е безумие, категорично против сме пациентите да плащат, заяви за "Стандарт" председателят на Конфедерация "Защита на здравето" Владимир Томов.

„Стандарт": Караш със 180 км/ч - метеш магистралата

Когато дадете газ на магистрала за Белград и видите, че зад вас със същата висока скорост шпори черно БМВ 5 с тъмни стъкла, не си мислете, че колегата на пътя пробва новата си лимузина. Щом наближите първото населено място, мощната кола ще ви изпревари. Вместо клаксон, ще чуете полицейските сирени и ще видите сякаш от нищото появил се син буркан. Случи ли се това - загазили сте!

Нов закон за движение по пътищата е въвела Сърбия от няколко месеца. Той предвижда драконовски наказания за нарушителите. Мобилните полицейски групи с цивилни коли на магистралите са само една от тях.

„Монитор": Първанов прикривал аферите в армията

Президентът Георги Първанов, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, е допуснал в армията да се направят най-големите поразии от всички министерства, взети заедно. Това обяви вчера в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов. "Министри, крадци, какви ли не проекти, абсолютно неизгодни за държавата... Военни сделки, неизгодни за държавата. Изведнъж сега, когато не му угодихме за едно име, и Бог ми е свидетел, че четири пъти настоявах пред генералитета да се съобразим с неговото предложение, той веднага излиза и пак удар в гърба", анализира скандала около генералските назначения Борисов.

„Монитор": Регистраторите в схема с крадени лимузини

Бандитите, арестувани в спецакция "Регистраторите", са въртели далавера с крадени луксозни лимузини. Според източници на „Монитор" те пробутвали скъпите возила с фалшиви документи чрез подставени автокъщи в столицата.

„Монитор": Компютър пуска SMS за двойка в училище

Компютър, управляван от специализирания софтуер "Звънче", пуска SMS до родителите за оценките на децата им в училище. Новото софтуерно решение за комуникация между учители, родители и ученици вече се използва в 11 български училища. Това съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката.

 „Дума": Борисов вдига ДДС

Данък добавена стойност все пак ще бъде повишен, но все още не се знае с колко. Това стана ясно от думите на Бойко Борисов вчера. В момента заедно с експертите изчисляваме, обясни премиерът и добави, че ДДС ще бъде отново намалено, щом антикризисните мерки на кабинета сработят. Не уточни обаче кога предвижда тези мерки да дадат резултат. Можело да е след месеци, можело и след година.

Той лично нямал желание да повишава ставката на ДДС, но друг вариант не виждал заради кризата и тежкото наследство от Тройната коалиция. От около месец насам правителството умува дали да вдигне ДДС или не. Повишаването от 20 на 22 процента бе сред пакета от антикризисни мерки на правителството и социалните партньори. След множество противоречиви мнения по въпроса Борисов се опълчи на Дянков и обяви, че ДДС няма да се пипа. После каза, че вдигането е "задължителна възможност", а вчера се оправда, че няма друг избор.

Малко по-различно мнение се осмели да изкаже икономическият министър Трайчо Трайков. Той обясни, че скокът на ДДС няма как да стимулира икономиката. Той смята, че тази мярка се взема само тогава, когато всички други са изчерпани. Увеличението на данъците е начин да се вкарат повече пари, но не стимулира икономиката, бе категоричен Трайков.

„Сега": ДДС се вдига на 24% от 1 юни

ДДС ще стане 24% от 1 юни. Драстично увеличеният данък ще действа, докато антикризисните мерки дадат резултат и приходите в бюджета се вдигнат. Премиерът Борисов обеща след това да намали налога под сегашното му равнище от 20%.

"В момента има много голяма отворена дупка в бюджета и тя може да се запълни само ако се увеличат приходите", обясни премиерът пред БНТ.

Увеличението на ДДС ще бъде обсъдено в понеделник в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в сряда ще бъде гласувано от правителството. Вчера Борисов не съобщи конкретни цифри, но председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова уточни, че данъкът става 24% и датата на въвеждането му е 1 юни. От тази мярка управляващите чакат допълнителни 760 млн. лв. за оставащите 7 месеца до края на годината.

Драстичният скок означава, че всички стоки и услуги в България ще поскъпнат. Изменението на ДДС ще доведе и до промяна в счетоводни документи, фирмения софтуер, финансови разчети на бизнеса, дори в стойностите на финансираните от ЕС проекти.

 

„Дневник": ДДС сюрприз II - най-малко 23%

Данък добавена стойност ще се увеличи и то с повече от 2 процентни пункта, въпросът е колко ще стигне - 23 или 24%. Това са цифрите, които се обсъждат на експертно ниво в правителството.

Вчера премиерът Бойко Борисов потвърди, че на 5 май кабинетът ще вдигне нагоре сегашната ставка от 20%. Според източници от "Дондуков"1 целта е непопулярната мярка за увеличаване на приходите в бюджета да се гласува бързо в парламента и да се приложи, ако може, още от 1 юни.

Срещу увеличението, което според икономисти ще се отрази със същата стъпка и в цените - 3 или 4% нагоре, се обявиха работодателите и синдикатите. Анализатори го определиха като "заместител на реформите в неефективните системи".

Правителството едва ли ще има проблем да прокара по-високата ставка през парламента. Депутатите от ГЕРБ, включително шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която беше неин противник, сега я подкрепиха като крайна стъпка при липсата на други алтернативи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини