Май идва с 31 градуса и още "подаръци"

Най-ниските температури през май ще бъдат между 4 и 9 градуса, а най-високите - между 26 и 31 градуса. Това съобщи за БТА метеорологът в НИМХ-БАН Иван Цоневски.

По думите му средната месечна температура през май се очаква да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16 градуса, по високите части на планините - над 2000 метра височина - от 2 до 4 градуса, а в по-ниските планински части - до 12-13 градуса.

Сумата на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево и топло време. След 5-6 май ще настъпи лабилизация на атмосферата - ще се създадат условия за валежи, гръмотевици и градушки, последвани от понижение на температурите. Повишена вероятност за по-интензивни и по-повсеместни валежи има в периода 6-8 май.

През повечето дни от второто десетдневие атмосферата ще се задържи лабилна, с превалявания, гръмотевици и с условия за градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните за месеца.

През третото десетдневие се очакват относително по-високи температури и повече слънчеви часове, но в отделни дни ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, свързани с преминаването на атмосферни смущения от запад.

През май слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, като са съпроводени често и с гръмотевични бури, посочва синоптикът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини