Либерализираха забраната за тютюнопушене на обществени места

Депутатите приеха промените в Закона за здравето, с които се либерализира забраната за тютюнопушене на обществени места.

Законопроектът бе приет с 85 гласа „за”, 53 гласа „против” и 5 гласа „въздържали се”.

Народните представители решиха да се допуска тютюнопушенето в закрити частни помещения, които не са отворени за обществен достъп и в закрити обществени помещения, които са обособени (заградени) самостоятелно и обозначени като такива.

С приетите промени е решено в заведенията за развлечения (ресторанти и др.) да бъдат определени обособени самостоятелни помещения за тютюнопушене, като общата площ на помещения, в които не се допуска тютюнопушене е преобладаваща спрямо общата площ на заведението. Ако заведението е по–малко от 100 кв.м, собственикът има право да избира дали в заведението ще се допуска или не тютюнопушене.

По време на обсъжданията бяха изказани редица въпроси и предложения.

Депутатът от „Атака” Николай Пехливанов попита какво означава заведение и какво означава неговата площ по време на дебатите за спорните текстове от законопроекта, с които се премахва забраната за пушене на обществени места. Според Пехливанов е съвсем логично да бъде фиксирана търговската площ, а не заведението. Например в заведенията до 50 места да се пуши, над 50 места – да има специално обособени места за пушачи и непушачи.

"В нощните заведения, които работят ще се пуши ли или не?”, попита той. Собствениците на търговски заведения, които искат в техните заведения да се пуши, да заплащат висока такса, която да е на брой места и това да е пазарен регулатор, предложи депутатът. Според него това ще бъде ефективна пазарна антикризисна мяра.

Друг представител на партия "Атака" пък отчете, че сега не е най-подходящият момент за въвеждане на забраната за тютюнопушене на обществени места. По думите му така ще се ударят най-малките предприемачи. Гумнеров призова тоталната забрана на тютюнопушенето да се въведе след като отмине кризата.

Депутатът предложи вместо да се въвежда забрана за тютюнопушенето на обществени места да се увеличат данъците на заведенията за пушачи и да се намалят тези за непушачи.

Днес беше поискано отново оттегляне на законопроекта за промени в Закона за здравеопазването от страна на Синята коалиция. Това поиска по време на дебатите по промените в Закона за здравето депутатът Михаил Михайлов от Синята коалиция.

"ГЕРБ дойде на власт с обещание, че ще направи промени, които да са в полза на българските граждани. Този закон връща назад това, което е направено. Това, което българският законодател не трябва да прави, е да прави компромиси със стъпки, които вече е направил", каза Михайлов.

"Ние в момента трябва да направим скок и колегите, които внася този законопроект, да разберат необходимостта, че този законопроект не трябва да бъде гласуван", каза депутатът. "Балканският манталитет е такъв, че ако му дадеш възможност да кръшка, той ще кръшка", заяви още Михайлов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини