Ще почиваме по график на шефа

Да ползваме платената си отпуска по график, изготвен от работодателя, това предвиждат промени в Кодекса на труда, изготвени от социалното министерство. Планът ще се прави в началото на всяка година, за да се гарантира, че почивните дни няма да се натрупват. В големите предприятия графикът ще се прави в консултации с работниците и синдикатите.

Идеята е да не се натрупват неизползвани отпуски, разказа Емил Мирославов от Министерството на труда и социалната политика.

Емил Мирославов: „Работникът и служителят е длъжен да ползва отпуска съобразно графика си. Работодателят е длъжен да го пусне в отпуска и да му разреши отпуск, когато работникът поиска този отпуск в графика си. Работодателят обаче може да пусне в отпуска работника и служителя и без негово съгласие в случаите, когато има престои повече от пет работни дни, когато се ползва отпуска едновременно от всички работници и служители, което е предвидено по нормативен акт или в Колективния трудов договор или в случай, че работникът и служителят не е поискал отпуската си до пет работни дни след определена в графика му начална дата”.

Като антикризисна мярка се предвижда с други промени в Кодекса на труда работодателят да може да пуска хората си в неплатен отпуск по икономически причини.

Емил Мирославов: „Сега има възможност работодателят да въведе непълен работен ден за три месеца. Тази мярка е постоянна, тя не е от вчера и от днес с едно допълнение от миналата година и тази година пак продължено. Сега е право на работодателя да въведе при същите условия пак със синдикати и представители още три месеца непълен работен ден, при което обаче следва да ползват средства от републиканския бюджет или от оперативната програма, насочени към запазване на заетостта. И след като минат тези два периода – един път три месеца и втория път три и през това време е ползвал тези средства, той има право да пусне работниците в неплатен отпуск”.

На въпрос каква ще е продължителността на тази временна мярка Мирославов посочи, че ще е до 31 декември 2010-а.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини