Сирия ни връща $17 милиона кеш. Преглед на националния печат

„Стандарт": Сирия ни връща $17 милиона кеш

Сирия ни връща дълга. Това успя да договори премиерът Бойко Борисов, който бе на двудневно официално посещение в Дамаск заедно с министрите на финансите Симеон Дянков, на икономиката Трайчо Трайков и на външните работи Николай Младенов.
До месец в хазната ни ще бъдат преведени 17 милиона долара или 24 процента от дължимата от Сирия сума. В момента натрупаният през 70-те и 80-те години на миналия век дълг на Дамаск към София възлиза на 75 милиона долара. Документът за уреждането на финансовите отношения от наша страна бе подписан от вицепремиера Симеон Дянков под зоркия поглед на премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Мохамад Наджи Отри. "Благодаря на сирийския премиер, че това споразумение стана възможно. А също и че процентно от всички държави, на които Сирия дължи пари, получаваме най-много", заяви след парафирането на документите Борисов. И уточни, че милионите ще дойдат у нас с трансфер към Булбанк, тъй като преди демократичните промени у нас арабската страна е имала открити сметки във Външнотърговска банка, т.е. предшественика на днешния трезор на УниКредит груп.

„Новинар": Отчетоха 7 пъти повече плащания от еврофондовете

В последните месеци плащанията от еврофондовете са се увеличили седем пъти, съобщи Юлиана Николова, която е секретар на Съвета за управление на европейските средства. Тя обясни, че ЕК е опростила процедурата по усвояване на парите чрез създаване на нови групи за преразглеждане на обществените поръчки и държавните помощи, както и чрез оценка на риска. В страната ни нивото на договаряне по оперативните програми е достигнало 27 процента. Само за последната седмица по оперативните програми са били разплатени 2 милиона евро, а по програмата за развитие на селските райони - 14 милиона лева.

„24 Часа": Американец ли е Дянков, пита се Яне. МВР: българин е!

Министърът на вътрешните работи е длъжен да се обърне официално към държавните власти в САЩ и да поиска справка дали министърът на финансите Симеон Дянков има американско гражданство и дали му е издаван американски документ за самоличност.
Това поискаха вчера от "Ред, законност и справедливост".
Партията на Яне Янев разпространи до медиите отговор от Цветан Цветанов на парламентарно питане за гражданството на вицепремиера.
В писмо Цветанов обяснява на Янев, че не е в компетентността на МВР и Министерството на правосъдието да проверяват дали Дянков е американски гражданин.

„Новинар": Магистрати били зависими от сексуалната си ориентация

Има всякакви зависимости на магистрати - икономически, от различна сексуална ориентация, от наркотици. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Има зависимости на съдии, на прокурори, на следователи, така, както има зависимости и в системата на МВР, допълни той. Цветанов обясни, че на срещата му с магистратите от ВСС не е могъл да огласи данните, които има, тъй като те нямат допуск до класифицирана информация. Вътрешният министър подчерта за пореден път, че проверяването им, за да получат подобен допуск, не е лошо решение. Като пример за това, че е добре да се проучват магистратите, Цветанов даде пример с бившия член на ВСС Иван Димов.
Преди половин година той подаде оставка, след като стана ясно, че е контактувал с Красимир Георгиев-Красьо Черния. Едва сега обаче членовете на ВСС започнаха дисциплинарно производство срещу него, и то по искане на правосъдния министър Маргарита Попова.

"Труд": Румен Петков: "Наглите": МВР - 26:3

Гръмкост не значи ефективност, обяви вчера депутатът от БСП Румен Петков и разкритикува показните акции на МВР.
"В "Наглите" задържаме 29 души, 26 от тях ги пускат на свобода, т. е. 26:3 за "Наглите" срещу МВР. "Октопод": задържаме 7, пускаме 5 - 5:2 за "Октопод"! "Лапачите" - задържаме 6, пускаме 6 - 6:0 за "Лапачите"! Не може да са виновни само съдиите", изброи бившият вътрешен министър. И припомни, че преди 3 години в акцията срещу групата на Митьо Очите са били задържани и после осъдени 17 души. Тогава той ръководеше МВР. Петков припомни и случая "Куйович", когато черногорецът бе арестуван и осъден за наркотрафик. Соцдепутатът каза, че ще "почака господа управляващите още малко да се люлеят на клона" и ще попита какво става с контрабандата.


„Сега": Управляващите замислят сливането на БНТ и БНР

ГЕРБ обмисля възможността за сливане на БНТ и БНР под общо ръководство, за да се съкратят разходите. Това съобщи за "Сега" член на ръководството на управляващата партия. Идеята все още не е обсъждана в парламентарната група, но проверка на вестника показа, че депутатите са запознати с нея.
"Общо взето съм "за", ако идеята е работеща на практика и икономически изгодна", коментира Любомила Станиславова от ГЕРБ. Тя дори предположи, че е възможно двете държавни медии да се помещават в една сграда. "По оценки на експерти базата в БНТ е добра и би могла да поеме нуждите на националното радио", поясни депутатката. Но сливането в никакъв случай не би трябвало да стане за сметка на качеството на програмата. Колежката й от медийната комисия Йоана Кирова изрази личното си мнение, че е хубаво все пак БНТ и БНР да запазят известна самостоятелност, дори и да са под една шапка.

„Стандарт": Гонят доктори заради Дани

Масова чистка на доктори и сестри започна във варненската болница "Св. Марина" след нелепата смърт на 2-годишния Дани. Както "Стандарт"писа, трагедията стана миналата седмица. Цели 3 дни детето бе размотавано по лечебници и му поставяха грешни диагнози. Освен това след тежка операция Дани бил увит в одеяло и носен на ръце от II до V етаж на "Св. Марина", а баща му бил накаран да купува лекарство за сваляне на температура. Със заповед на шефа на болницата Красимир Иванов са освободени доц. д-р Иван Гълъбов, шеф на Първа детска клиника, доц. д-р Боряна Върбанова - началник на Втора детска клиника, д-р Румяна Ралчева - шеф на Детско приемно спешно отделение, доц. д-р Валерия Калева - началник "Педиатрия", Галя Атанасова - старша сестра на Първа детска клиника, Мария Станойкова - старша сестра на Втора детска клиника, Дора Василева -старша сестра на Детско отделение за реанимация. Те ще дават и писмени обяснения за трагедията. Същото се изисква и от лекарите Мехмед Алиев, Петър Костадинов, Антоанета Иванова, Пламен Кокенски и Красимир Георгиев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини