Двама загинаха при експлозия на бензиностанция в Русе

На бензиностанция в Русе от експлозия са загинали двама души и трима са ранени, съобщиха като първоначална информация охраняващи района полицаи.

Взривът е при почистване на цистерна около 21 часа снощи. Ранените са в болница.

Пожарникарите поради газовете са работили с кислородни маски.

Пострадалите работници в бензиностанцията в Русе са имали трудови договори, съобщи агенция Фокус, като се позова на директора на регионалната инспекция по труда в Русе Ирена Николаева.

Установяването на трудови правоотношения е първата стъпка от проверка при трудови инциденти, каза Николаева. Пострадалите имат и застраховка „Трудова злополука”.

В момента в регионалната инспекция по труда се проверява документацията на фирмата, инструктажите – кой ги е извършил, кога, оценява се риска при изпълнение на подобна дейност.

За лица без трудови договори санкцията за фирмата е по 15 хил. лева за всеки работник, каза Николаева.

Констатирани са няколко нарушения при кампанията на ГИТ за проверка на трудово-правните отношения и безопасните условия на труд в газстанциите, каза директорът на регионалната инспекция.

Дадени са задължителни предписания, съставени са няколко акта за нарушения.

„Тенденцията е, че работодателите вече обръщат повече внимание на здравословните и безопасни условия на труд”, каза Ирена Николаева. Това установихме от около 40 проверки, допълни регионалният инспектор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини