Няма да ни наказват заради дефицита

Няма да има наказание за България заради бюджетния дефицит, каза днес във Варна премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че страната ни пак е сред най-добрите в Европа, тъй като по думите му има държави, чийто дефицит е много по-голям.

Никога не е имало наказания по тази тема, няма да има и за нас, посочи премиерът, цитиран от БТА.

Борисов коментира, че правителството предприема стъпки към финансова децентрализация в страната.

Като положителен пример той посочи решението на Министерския съвет да се премахне ДДС за всички операции, които се правят по европейските фондове. Ако примерно една малка община е направила проект за 10 млн. лв., тя трябва да внесе 2 млн. лв. ДДС и тъй като ги няма, не усвоява парите, обясни премиерът. По думите му сега, след отпадането на ДДС, всички пари ще влизат в общините.

По повод на предложението на бизнеса за данъчна амнистия върху неплатени данъци за пари, спечелени по честен начин, премиерът коментира, че не е сигурен доколко такава стъпка ще бъде справедлива спрямо останалите данъкоплатци.

"Рискуваме да залитнем в друга посока, което не е добре", посочи Борисов.

Премиерът каза, че работа на синдикатите е да планират протести заради подготвяните нови правила за възнагражденията на държавните служители, само че е по-важно да стане ясно откъде ще дойдат парите за заплатите им.

Тройната коалиция е назначавала 30-40 на сто повече хора, щатовете са разширявани, така че моите уважения към синдикатите, но ние трябва да гарантираме оцеляването на държавата, посочи Борисов.

За новото мнозинство в общинския съвет във Варна, което се сформира около ГЕРБ, след провеждането на акцията "Медузите" и ареста на председателя на общинския съвет, премиерът каза, че трябва "да си опича акъла". Вече е ясно, че сме безкомпромисни към всички, било каквото било, вече няма да крадат, каза Борисов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини