Чистим отпуски до края на 2011 г. Вестниците в събота

„24 часа": Депутатът да плаща на КАТ с усмивка

Катаджия спира частен автомобил за много превишена скорост. По закон следват акт и отнемане на книжката. Вместо това нарушителят размахва карта на народен представител и полицаят смутено пожелава "Приятен път".

С такива депутатски "удобства" ще се бори бъдещият етичен кодекс на народния представител. Проектът вече е готов и раздаден на депутатите от комисията за борба с корупцията, както и на всички парламентарни групи.

Шефът на комисията Димо Гяуров е автор на документа, който ще забранява избраниците "да използват положението си за специални привилегии, освобождаване от задължения, лични придобивки или избягване на последствията от незаконни действия". Етичните правила би трябвало да прекратят ходатайството и шуробаджанащината.

Те изрично слагат табу парламентаристи да уреждат назначение или повишение за свои близки на държавна работа.

 

„Труд": Чистим отпуски до края на 2011 г.

До края на 2011 г. ще можем да разчистим старите си отпуски, без да ги губим, договориха се вчера социалните партньори.

Неползваните дни за минали години само в администрацията са на стойност 400 млн. лв. според финансовия министър Симеон Дянков.

Рекордьор по труд без отдих е Националната агенция за приходите: на близо 7-те хиляди нейни служители се падат средно по 150 неизразходвани дни отпуск.

 

„Труд": "Анти-Станишев" тръгна към Велчев

Парламентът прие със 114 гласа "за" и 42 "против" доклада на временната комисия за разследване на разходите, назначенията и сделките от последната година от управлението на кабинета "Станишев". Документът ще бъде пратен на главния прокурор Борис Велчев, за да започнат проверки по него.

Докладът от 126 страници втори ден е обект на яростни дебати в Народното събрание. Депутатът от ГЕРБ Стоян Мавродиев, който е шеф на комисията "Анти-Станишев", се обърна към БСП и ДПС с думите: "Четирите милиарда, които похарчихте в края на мандата, всъщност са 2 млрд. евро. Ако тези пари ги имаше Исландия, нямаше да фалира!" Бившият финансов министър, сега депутат от левицата, Пламен Орешарски му отговори, че докладът всъщност е "бяла книга в която почти нищо не е вярно". И в цифри обясни, че финансовите резултати на България през 2008 г. са най-добрите за 20-годишния преход.

 

„Стандарт": Война за лампази

Нов фронт срещу кабинета отвори Георги Първанов. Този път не за пари и власт, а за генералски лампази. Държавният глава отказа да подпише 21 указа за висши назначения в армията, съобщи военният министър Аню Ангелов. Причината е отказът на Ангелов да повиши и президентския съветник контраадмирал Николай Николов, обясниха депутати след заседание на комисията по отбрана в парламента. Министърът не назова името му, но се притесни, че ако няма разбирателство, традиционното произвеждане на генерали за Гергьовден ще се провали.

Първанов искал Николов да стане вицеадмирал, твърдят депутати от ГЕРБ. Според тях президентът след време щял да го лансира за началник или зам.-началник на отбраната. Президентството не е в състава на въоръжените сили, Николов не е действащ контраадмирал, за да бъде повишен, обясниха от мнозинството.

„Стандарт": Борисов слага таван за цените на лекарствата

Докторите няма да имат таван на заплатата. Кабинетът обаче ще въведе горна граница за цените, на които болниците пазаруват медикаменти. За това се обяви вчера премиерът Бойко Борисов. По думите му плащанията, които лечебниците правят за медикаменти, могат да бъдат многократно намалени. Борисов даде за пример "Пирогов", където вчера откри обновената реанимация. "От 2 милиона лева на месец сега харчат по 900 хиляди", посочи той. Публична тайна в лекарските среди е, че пазаруването на завишени цени е схема за източване на здравната каса, коментираха доктори.

„Монитор": Таван за цените на лекарствата

Трябва да се въведе таван на цените на лекарствата, заяви премиерът Бойко Борисов вчера, след като откри изцяло обновената централна реанимация в "Пирогов". Не може да няма таван и всяка болница да си измисля цени, каквито си поиска, категоричен бе Борисов. Той посочи „Пирогов" като положителен пример за пестене, без това да се отрази на качеството на лечението и заплатите на медиците, и дори като печелившо лечебно заведение. Лекарите там били съгласни с реформата и са намалили цените на лекарствата с 50 на сто. По думите на премиера сега там на месец се харчат 800-900 хил. лева за медикаменти Преди това тази сума е била 2 млн. лева.

„Монитор": Свалят Станишев на извънреден конгрес

Подписка за свикване на извънреден конгрес събират членовете на БСП, научи „Монитор". Целта на висшата партийна сбирка е свалянето на лидера на Столетницата Сергей Станишев, разясниха от „Позитано" 20. Червените не можели да чакат до редовното заседание на конгреса, което е насрочено за късната есен. „За да го свалим тогава, трябва да гласуваме извънредна точка за избор, а нямаме време дотогава", обясниха вчера плановете си социалистите. Идеята ни е да действаме възможно най-бързо, защото дори да съберем необходимите подписи за извънреден конгрес, той все пак ще се състои наесен заради процедурните срокове, които трябва да изминат, обясниха още червените.

„Монитор": Търсят още хора от бандата на Наглите

Още участници от групата за отвличания на Наглите все още са на свобода. Това стана ясно вчера на заседание на Софийския градски съд. Магистратите гледаха мярката за неотклонение на двама от бандата Прокопи Прокопиев-Поли Културиста и Радослав Лебешковски. Двамата поискаха свобода, тъй като първоначалното им задържане е било решено от съдията Петър Сантиров. Той бе арестуван преди 2 седмици по обвинение в посредничество за подкуп от ексвоенния министър Николай Цонев за следователя Петьо Петров.

„Дума": Ромите в Кърджали на протест срещу безработицата

Десетки роми, християни и мюсюлмани от кърджалийския кв. "Боровец" се вдигнаха на протест и поискаха работа. Вчера те преминаха в шествие от квартала си през централния булевард "България" и се струпаха пред сградата, където се помещават социалната служба и бюрото по труда.

Мъже и жени се надвикваха и крещяха срещу журналистите, че нямат работа заради циганския си произход. "Готови сме да работим каквото и да е, но не ни вземат, от фирмите ни гонят и отказват да разговарят с нас. Заради неплатени сметки имуществата ни са под запор, не можем да пращаме децата на училище", обясняваха гневните безработни.

"Повече от месец се бавят детските надбавки, а имам три деца. Не мога да платя таксата за детската градина. Настояваме да отпуснат детските, искаме някаква социална помощ и най-вече работа. За едно дете парите са 30 лева, а в градината искат 45 лева. Четири месеца работих в шивашки цех, не ни дадоха заплатите", оплака се 28-годишната Шенгюл Мустафа. При многократните й опити да я наемат на работа фирмите я връщали с аргумента, че за цигани място нямат.

 

„Сега": 27% от българите не са прочели нито една книга през 2009 г.

27.4% от българите не са прочели нито ред от книга през миналата година, а 14% смятат, че изобщо не е нужно да купуват литература. Тревожните данни са от националното представително проучване "Читателски практики в България днес" на "Алфа Рисърч". Първата част от проучването проследява колко от българите четат, какви книги и как се изменя четенето спрямо останалите конкуриращи се дейности в свободното време.

"31% от анкетираните казват, че са активни читатели, между 10 и 15% са периферните, а останалите четат спорадично или изобщо не четат", обобщава доц. Александър Кьосев, ръководител на катедра "История и теория на културата" в Софийския университет, който участва в проучването. Близо 14% от хората заявяват, че въобще не е необходимо да се купуват книги, а 20% никога не са си купували книга.

 

„Капитал": Пленници на черния лебед

Ако сте си мислили, че технологичният напредък е направил хората неуязвими за своеволията на природата, помислете пак. Един неособено голям вулкан се съживи и въздушният трафик на цял един континент замря. Облак пепел се намеси в живота на милиони хора из цялата планета, обърка плановете на много компании в различни краища на света и дори влезе в геополитиката.

Вулканът с почти непроизносимо име, изригнал на малък остров в северната част на Европа, показа нагледно що е то глобализация. В други времена това щеше да е местно бедствие, засягащо предимно Исландия и може би някои близки части на Стария континент. В началото на XXI век облакът от вулканична пепел не само затвори небето над голяма част от Европа, но и ефектите му се разпространиха до отдалечени места като Австралия, Африка и САЩ и засегнаха не само авиационния сектор, а и неща като сглобяването на автомобили в Япония, износа на микрочипове от Южна Корея, търговията с охладено месо в Нова Зеландия, както и организирането на концерти и спортни събития и затрудни трансплантациите и операциите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини