Черен дъжд над България утре? Вестниците в събота

„Стандарт": Кандидатстваме за еврото до Коледа

България може да кандидатства за влизане в чакалнята за еврото до края на годината. Умерен оптимист съм, че до Коледа ще може да кандидатстваме за ЕRM-2. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков, след като на неформално заседание Европейската комисия даде положителна оценка за икономическата политика на правителството. Официалната оценка на конвергентна програма на страната ще бъде дадена следващата седмица. Преди да кандидатстваме за еврото, ни остава още една стъпка. През май ще дойдат експерти от Европейската комисия. Ако успеем да ги убедим, че 1/3 от дефицита в бюджета за 2009 г. е свързан с предизборни харчове, пътят ни към Еврозоната ще бъде открит, каза Дянков. От мисията през май ще зависи дали ще избегнем процедурата за свръхдефицит, след като стана ясно, че предишното правителство е подписвало необезпечени финансово анекси към договори за над 2 милиарда лева. Програмата на правителството за поддържане на стабилна бюджетна политика може да се счита за адекватна, гласи оценката на ЕК. Предприетите мерки и политическата ангажираност на новото правителство за свиване на разходите се очаква да неутрализират намалените приходи в бюджета, констатират от ЕК.

„Стандарт": Борисов обеща акции до дупка

Пълнят хазната с акции до дупка срещу нелегалния внос на цигари и алкохол. Това обеща премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол вчера. "Що се отнася до контрабандата на алкохол и цигари, това, което се работи и ще излезе следващата седмица, вярвам ще ви бъде интересно. Имайте търпение, категорично ще отговорим на контрабандата", обяви Борисов. По думите му, "знакови фигури от София до Варна вече са задържани", а каналите за нелегален внос на различни стоки са вече пресечени. "Ако внасяш парфюм на по-ниска цена, а ние пресечем канала, този човек не му е изгодно да го прави повече това и каналът се пресича", илюстрира премиерът.
Според Борисов борбата с корупцията е най-антикризисната мярка на кабинета. "Аз имам стаж и като полицай, и като кмет. Още като кмет в моя кабинет правихме арести. Имаме вече осъдителни присъди. Разбирам я, мога я тази работа, тя е най-антикризисната мярка, защото не можеш да пълниш хладилника на хората, след като не си хванал тези, които са го изпразвали", заяви премиерът в кулоарите на парламента.

„Стандарт": Черен дъжд

Черен дъжд може да ни залее утре, ако антициклон не издуха към Украйна исландските сажди. Тонове пепел, сероводород и азот налазиха половин Европа вчера.
Облакът от изригналия вулкан в ледника Ейафятлайокутл затвори небето над Стария континент. 17 000 полета бяха отменени. Летищата заприличаха на хотели.
Облакът лети с 40 км/ч на височината на самолетите.
Най-страшно бе над Северна Германия и Северозападна Полша. Очаква се той да надвисне над Румъния днес.
Има голяма вероятност въздушните течения да се обърнат и саждите да ни подминат, увериха метеоролозите.
Ако това не се случи обаче, в неделя пепелта ще се изсипе с дъжда върху главите ни.

„Труд": Прокуратурата обвини петима от „Недосегаемите"

Прокуратурата повдигна обвинения срещу петима задържани в хода на специализираната операция под кодовото название „Недосегаемите", съобщи пресцентърът на МВР.
Наложени са 72-часови мерки „задържане под стража" на Ж. И. (26 г.), на връстника му И. Й. и на Б. Х. (35 г.). Тримата са криминално проявени за данъчни престъпления, извършени в миналото.
На 28-годишния Я.С. и на 39-годишната К.Г. са наложени мерки „парична гаранция" в размер на 3000 лева. Двамата нямат полицейски регистрации до момента.
Продължават съвместните действия на прокуратурата, ДАНС и МВР в хода на операцията с кодовото име „Недосегаемите", съобщиха от пресцентъра на МВР.


„Сега": Прокуратурата поиска отстраняването на Лечков като кмет на Сливен

С постановление на разследващия орган кметът на община Сливен Йордан Лечков е привлечен в качеството си на обвиняем. На 15 април 2010 г. на Йордан Лечков са предявени 7 обвинения за извършени престъпления по служба: 2 обвинения с правна квалификация по чл. 282, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК за злоупотреба със служебно положение, 3 обвинения с правна квалификация по чл. 283 от НК за нецелево разходване на бюджетни средства, 1 обвинение по чл. 254 а, ал. 2, във връзка с ал. 1 от НК, както и за съставяне на официален документ с невярно съдържание (1 обвинение с правна квалификация по чл. 311 от НК).

„Новинар": Връщат българския стандарт в храните

До края на годината ще заработи агенцията за контрол на храните. Това обеща в Първомай земеделският министър Мирослав Найденов. Концепцията за създаването й ще бъде внесена в Министерския съвет до средата на май. Идеята е структурите на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) да бъдат извадени от Министерството на земеделието и да се влеят в бъдещата агенция.
Същото ще бъде направено и с контролните структури по храните към здравното министерство. Агенцията по храните ще бъде на пряко подчинение на МС. Целта е да се върне българският държавен стандарт на основните хранителни продукти, родно производство.

„Новинар": US посланикът: Облакът „Красьо" все още виси над съдебната власт

"Над Висшия съдебен съвет (ВСС) все още виси облакът „Красьо Черния". Това е облак, който виси над цялата българска съдебна власт", каза американският посланик Джеймс Уорлик пред журналисти, след като се срещна с главния прокурор Борис Велчев. "Нека погледнем истината в очите, в страната има корумпирани съдии. Господин премиер и господин министър на вътрешните работи, вие трябва да се справите с този проблем, защото светът ви гледа", каза още дипломатът. Той отправи послание към опозицията не само да критикува, а да поеме отговорността, защото става дума за собствената им страна. „Ще повторя отново: светът ви гледа", така завърши коментара си посланикът. Той не пожела да даде подробности за разговора си с Велчев.

„24 Часа": СЕМ плаши Нова тв заради "Биг Брадър"

Ще има наказания, ако не спазвате медийния закон, написа СЕМ до Нова тв по повод "Биг Брадър фемили".
Съветът за електронни медии настоява медията да защитава децата от вредно медийно съдържание. Експертите установили, че в шоуто има сцени с вербална и физическа агресия между участниците, както и съдържание "в противоречие с общоприетите морални норми и схващането за добрите нрави".
СЕМ иска подобни сцени да се пускат след 23 ч. Ако това не се случи, на телевизията ще бъдат наложени санкции, предвидени в медийния закон. Най-тежките са от глоби до спиране на предаването. Според СЕМ и подборът на участниците трябва да бъде по-балансиран.
Писмото, прието от съвета с консенсус, е подписано от шефа им Георги Лозанов, брат на програмната шефка на Нова тв Олга Лозанова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини