Първият ден от болничните без обезщетение. Преглед на националния печат

„Труд": Борисов ще бори кризата без десницата

ГЕРБ засега остават без подкрепата на "Синята коалиция" за пакета си от кризисни мерки. От известно време сините излъчват сигнали, че няма да дадат рамо на 60-те мерки, изработени от Тристраннния съвет и представени от вицепремиера Симеон Дянков в Народното събрание.
Напрежението между ГЕРБ и сините ескалира вчера, след като премиерът Бойко Борисов остро отвърна на неколкоседмичните критики отдясно за забавени и отказани реформи.
И щом мерките на властта влязат за разглеждане в парламента, Борисовите депутати ще могат да разчитат на вот само от малката парламентарна групировка, която ги подкрепя, и евентуално на тримата отцепници от РЗС.

„Стандарт": Мъже в черно в Енергото

Мъже в черно изкараха акъла на баби, които чинно чакаха да си платят сметките за ток на гишетата на Енергото. Агенти на ДАНС в строги костюми и тъмни очила атакуваха клиентските центрове на ЕВН в осем града. Служителите изненадващо нахлуха в офиси на компанията в Стара Загора, Бургас, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Крумовград и Загоре, съобщи шефът на "ЕВН България" Йорг Золфелнер. Те питали за началника и искали от него документи, доказващи направените от дружеството инвестиции. Папките да бъдат предоставени до 24 часа, настоявали костюмарите. "Държаха се учтиво, без агресия, но въпреки това стреснаха касиерките и клиентите. Не използваха качулките, които са задължителни при спецакции", коментира шефът на сливенския офис Александър Стратиев. Странно е защо търсят подобни документи в клиентските центрове, където се плащат сметки и се подават жалби, коментира Золфелнер.

„Сега": Алексей Петров остава в ареста

Алексей Петров и Марчело Джотолов остават в ареста - това реши състав на Софийски апелативен съд. Двамата бяха задържани при операция "Октопод".

24 Часа": Върнаха Гуцанов да се лекува в ареста

Шефът на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов се връща в ареста. Той бил с бронхит, а не с пневмония и ще се лекува в болницата на следствието.
Вчера състав на апелативния съд постанови "задържане под стража" и за бизнесмена Даниел Славов - Дидо Дънката.
Двамата бяха арестувани на 31 март при акция "Медузите". Обвинени са в организиране на престъпна група и злоупотреби за над 2 млн. евро при внос на автобуси втора употреба за общинската фирма "Градски транспорт" ЕАД.
Около 200 души чакаха на площада пред съда началото на делата. Сред тях бяха служители на фирмите на Славов и активисти на БСП. Те мълчаливо държаха плакати: "Българският съд е справедлив. Оставете го да работи" и "Не на политическите арести". Хората останаха няколко часа, докато съдът се произнесе.

„Труд": Първият ден от болничните без обезщетение

Първият ден от болничните да е за сметка на работника. Вторият и третият - на работодателя, като той плаща 80% от реалната заплата на служителя си. От четвъртия ден нататък обезщетението в размер на 80% от осигурителната заплата да се поема от НОИ.
Това е новата схема за плащане на болничните, представена вчера от управителя на НОИ Христина Митрева. В т.нар. "мярка 60" от антикризисния пакет на кабинета първият и вторият "болен" ден трябваше да се плащат от шефа в размер на 100% и 60% от пълната заплата на работника. Третият да е нулев - за него да няма обезщетение, и после НОИ да поеме болничния, равен на 80% от осигурителната заплата.


„Новинар": Бавят гласуването на новия здравен министър

Най-вероятно в началото на другата седмица ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание кандидатурата на новия здравен министър Анна-Мария Борисова. Това стана ясно след нейно искане да бъде отложено гласуването в зала заради лични ангажименти. Миналата седмица кабинетът представи Борисова като новия здравен министър. Вчера тя беше изслушана от групата на ГЕРБ в парламента. Късно снощи се е срещнала и с премиера Бойко Борисов.
Това е кандидатурата на ГЕРБ и ние ще застанем зад нея, заяви съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че не вижда проблем с това, че кандидатурата на Борисова не е включена в дневния ред на парламента.

„Дума": Започнаха българския "Лувър" с 2,5 милиона лева

Министърът на културата Вежди Рашидов метна количка строителни отпадъци от изтърбушената сграда на бившето МЕИ в присъствието на премиера. Така бе сложено началото на изграждането на българския "Лувър", което МС одобри на оперативно заседание от 30 декември 2009 г. Формулировката бе "национален музеен комплекс", а осигуреното тогава финансиране - 2,5 млн. лв. от ОП "Регионално развитие".
Вчера от думите на Бойко Борисов се разбра, че за съвременен музеен център в София, включващ комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, намиращи се между бул. "Васил Левски" и улиците "Московска", "19 февруари" и "Оборище", "се работи с 2,5 млн. европейски пари и 15 млн. лв., заложени в републиканския бюджет".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини