Триглава ламя в енергото. Преглед на националния печат

„Стандарт": Триглава ламя в енергото

Триглава ламя в Енергото ни ограбва вече цяла петилетка. Частните дружества ЧЕЗ, Е.OН и ЕВН трупат колосални печалби за сметка на хората и държавата. Фирмите, които приватизираха мрежите за тока, са купували електроенергията от НЕК за 88 лв. и са я продавали на гражданите за 146 лева. Скандалните цифри бяха огласени от премиера Бойко Борисов вчера. Той обвини държавната НЕК, че е работила на загуба в интерес на частниците. "Няма завършил в Банкя ученик, който да купува нещо за 90 лева и да го продава за 88 лева и да си мисли, че е на печалба. Питах ги всички да ми обяснят как става това - те мълчат", възмути се премиерът.
Договорите за продажба на Енергото бяха сключени от кабинета "Сакскобургготски" и засекретени заради скандалните клаузи.

„Сега": Световната банка може да финансира проекти в България

Световната банка (СБ) може да финансира рехабилитацията на пътна инфраструктура в България (съвместно с фондовете на ЕС), и да осигури техническа помощ за развитието на енергийната инфраструктура на страната. Темите бяха акцент в срещата на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков във Вашингтон с президента на финансовата институция Робърт Зелик и с Рудолф Треферс, изпълнителен директор на холандската група в банката, към която е България, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. На разговора присъства и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.
Срещата с ръководството на Световната банка бе част от официалната визита на министър Трайков в САЩ. Финансовата институция се ангажира с експертна помощ при изготвянето на Енергийната стратегия на България, работата по големите енергийни проекти, както и за реформата в социалния сектор и подобряването на бизнес средата. Президентът на СБ ще посети България през юли тази година.


„Дума": Лекари протестираха с гербери в ръка

Около 30 лекари се събраха на протеста пред хирургическия блок на болницата в Русе. Повечето от тях носеха гербери. Лекарите ще се постараят реформите в здравеопазването да не се случват без тяхната активна намеса. Това заяви на лекарския протест в Русе д-р Виделина Даскалова, председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС).
Предупредителни протести под наслов "Ден на здраве - ден на протест" под различна форма проведоха лекарите в 28-те области на страната в Световния ден на здравето, който у нас отбелязват над 72 хил. медицински професионалисти. Решението за това бе взето на извънредния Национален събор на БЛС от 27 март. Първото им и основно искане е свързано с денационализацията на здравноосигурителната каса.

„Труд": Бойко Борисов си взе министърка с тежък характер

"Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко." С тези думи се представи пред журналисти вчера бъдещата здравна министърка проф. Анна-Мария Борисова. Текстът бил на Недялко Йорданов, написан за детска песничка по поръчка на известната ендокриноложка, която сяда в горещия стол на д-р Божидар Нанев. Проф. Борисова финансирала песента с 20 000 евро - първата й международна награда за програмата "Да израснем със здрави кости".
"Безумие е човек да пие такива количества мляко. Бъбреците няма как да обработят течността", коментира пред "Труд" друг известен специалист, пожелал анонимност.
Премиерът Бойко Борисов обясни, че съименничката му по фамилия не е имала конкурент за поста на здравен министър. "Има тежък характер, трудно комуникативна, такъв човек ми трябва", аргументира се той.

„24 Часа": Ще си искаме 6 млн. за гафа с паспортите

Премиерът Бойко Бойко Борисов е възложил на вътрешния министър Цветан Цветанов да иска сериозни компенсации в размер на 5-6 млн. лв. от "Сименс" заради гафа с издаването на новите документи за самоличност.
Поради софтуерен проблем на системата се оказа, че първите експресни поръчки за паспорти с биометрични данни във вторник не могат да бъдат изпълнени. По думите на Цветанов след цяла нощ работа на експертите са успели да изработят 630 документа в София. За сметка на "Сименс" те ще бъдат изпратени чрез куриерска фирма до областните градове, в които са заявени.
По думите му се прави преконфигуриране на системата, за да може поне в 9 областни града да се извършват експресни поръчки. Късно във вторник пристигнали специалисти от Италия, които да помогнат за справяне с проблема.

„Новинар": Нова схема за контрабанда: цигари по телефона

Нова схема за контрабанда на цигари измислиха измамници в Русе. Системата за търговия обаче беше разкрита от митническите власти в града. Те са установили, че контрабандни цигари се поръчват по телефона, а се доставят на адрес с частен лек автомобил, съобщиха от агенция "Митници". Експертите предупреждават, че заради повишаването на цените на папиросите от 1 април измамниците стават все по-изобретателни.
1300 кутии цигари без бандерол са открити в два леки автомобила при съвместен контрол на мобилни митнически екипи и служители на Гранична полиция в крайдунавския град.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини