Среднощни опашки за нови паспорти

Системата за новите биометрични лични документи и паспорти не е издържала, признаха от германския концерн "Сименс", изградил софтуера у нас.

Възникналите софтуерни проблеми, на които системата не е в състояние да отговори, се отстраняват от „Сименс", предаде БНТ.

Вчера софтуерът се срина и в много градове гражданите не бяха обслужвани.

Засега от компанията изпълнител не са обявили колко време ще им е необходимо, за да решат проблемите.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е поискал днес спешен разговор с ръководството на "Сименс". Германският концерн обяви, че проблемът е софтуерен.

Пред Първо районно управление на МВР в столицата мъже се редуваха цяла нощ, за да пазят ред. Вчера 150 души не успяха да получат документите си. Надяват се това да стане тази сутрин.

Втори ден стотици варненци се наредиха на опашки пред службите на министерството на вътрешните работи за издаване на нови документи за самоличност, предаде БГНЕС. Списъкът, за да се добереш първи до гишето, започвал да се прави още през нощта. Преди отварянето на службите в 8.00 часа чакащите вече бяха стотина.

"Първият на тази опашка е от два часа тази нощ", каза един от чакащите. Гражданите се оплакаха от липсата на информация за реда за подаване на документите, както и за сумите, които трябва да бъдат заплатени. Много от от тях работят и живеят в чужбина и специално са се върнали в родината за да получат новите документи.

От МВР призоваха българските граждани, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги. Доста хора обаче, на които им се налага да пътуват, са неспокойни ще успеят ли да си извадят документи, защото тази година на най-много български граждани им изтичат и личните карти, и паспортите, и не могат да мръднат в чужбина. На други им остават по-малко от 6 месеца валидност, което също означава, че не могат да напускат България към страни, за които се изискват

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини