Лекарите излизат на протест

Лекари от цялата страна излизат на протест. Всяка болница или друго лечебно заведение ще реши как точно да демонстрира недоволството си срещу здравната система в Деня на здравето - 7 април.

В районите, където болниците ще спрат работа, спешната помощ ще работи, за да не останат гражданите без медицинска помощ.

Протестът ще е под надслов „Ден на здравето, ден на протест".

Основното искане на лекарите е да получават заработените си пари от здравната каса навреме и да няма лимити за заплатите им.

В 28-те региона на страната лекарските колегии са избрали различни форми на прояви. В почти всички градове лекарите ще носят протестни лентички и ще спрат работа по различно време на деня.

В Благоевградска област всички лекари от болниците и доболничната помощ няма да приемат пациенти от 12.00 ч. до 13.30 ч.

В Силистра лекарите ще спрат работа в 12 ч. и ще излязат извън града по спортни екипи.

В Пловдив се отлагат плановите операции и плановият прием в болниците, а лекарите ще спрат работа от 12 до 13 ч.

В Сливен няма да има планов прием, а само спешни операции, като от 11 до 15 ч. общопрактикуващите лекари няма да издават никакви документи. Лекарското съсловие ще премине през града в организирано авторали, като автомобилите ще носят плакати с надписи „Ден на здраве - ден на протест".

По същия атрактивен начин ще отправи своя протест и Великотърновската колегия - от 13.30 ч. на площада в центъра на града всички лекари ще се съберат и ще започнат масово пукане на балони - символ на случващото се в здравната система.

През деня се очаква премиерът Бойко Борисов да обяви името на новия здравен министър.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини