Възможни са предсрочни парламентарни избори

Възможни са предсрочни парламентарни избори. Това заяви Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, предаде КРОСС.

Самият премиер Борисов много добре разбира, че при тази икономическа ситуация е обречен на свиваща се подкрепа. Неговата стратегия от рационална гледна точка е ясна - да напусне властта достатъчно рано, за да си запази достатъчно привърженици в опозиция за по-добри времена, смята Безлов.

"Възможни са предсрочни избори като се има предвид изключително дълбоката икономическа криза и проблемите, които изпитва бюджетът по отношение на приходите. Много трудно е да се каже каква би се получило при една експлозия на социалното напрежение например с не-плащате на заплати и пенсии. Самия премиер Борисов много добре разбира, че при тази икономическа ситуация той е обречен на свиваща се подкрепа. Преди изборите той силно не искаше да печели в условията на започваща криза. Няколко пъти заявяваше, че при спад на подкрепата е готов да се откаже от властта. Неговата стратегия от рационална гледна точка е ясна да напусне властта достатъчно рано, за да си запази достатъчно привърженици в опозиция за по-добри времена.

Единствената политическа алтернатива сега със стабилна електорална база са ДПС и БСП. Не знам, обаче как същите 2/3 от българските избиратели, който гласуваха срещу БСП - ДПС сега ще гласуват за тях. Трудно мога да си представя дори и да не отидат да гласуват част от тях, че след това ще приемат старата коалиция. При това кризата няма да свърши с изборите, а ще я задълбочи. Не си представям как ще приемат подобна коалиция и ЕС страните.

Трябва да се каже, че няма електорална подкрепа към някакви екстремални и алтернативни формации. Нещо повече предсрочни парламентарни избори са един изключителен сериозен риск една огромна неопределеност, блокиране на взимането на важни политически решения и възможност за тежки социални ексцесии", допълни още Безлов.

С налагането на възобновяемите енергийни източници България на практика стимулира чужди икономика. Той посочи, че след година-две ще стане ясно, че българите не могат да плащат за скъп ток от възобновяемите източници.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини