Пием най-скъпите хапчета. Преглед на националния печат

„24 часа": Губят се платени здравни вноски

Грешки на системата с данни за здравното осигуряване изхвърлят изрядни платци, признаха от Националната агенция по приходите след сигнали от читатели на "24 часа".

Наши студенти, които учат в чужбина, масово се оказват с прекъснати здравноосигурителни права за месеците, когато държавата по закон е длъжна да покрива вноските им. Хора, работили в чужбина, се жалват, че въпреки подадените декларации се оказват неизрядни.

Грешките обикновено са заради пропуски на чиновници, но накрая потърпевшите се оказват длъжни да доказват правото си. Те трябва да съберат всички възможни документи и да посетят лично офис на НАП. Ако липсват, може да се окаже невъзможно да се възстановят изгубените данни и засегнатият ще трябва да плати отново липсващите вноски.

 

„Труд": Делят болниците на 3 категории

Болниците вече ще се делят на три категории, т. нар. нива на компетентност, научи "Труд". Така щяло да спре източването им заради обикалянето на пациентите от доктор на доктор и болните щели да попадат веднага при специалисти, които ще ги излекуват.

Новата класация на болниците е записана в промените в Закона за лечебните заведения. Най-високо ще е третото ниво на компетентност, каквото ще получат само високотехнологични болници. Става дума за тези, в които се извършва модерно лечение като операции чрез роботи, трансплантации и др.

Роботи (като "Да Винчи") при безкръвни интервенции например използват в плевенската университетска болница. Лечебните заведения с трето ниво на компетентност ще могат да сключват договор със здравната каса за всички клинични пътеки.

За второ ниво ще се борят бившите областни болници, но в тях няма да се извършват висок клас дейности. А в първото ниво ще попаднат всички останали болници (като общинските). Някои от тях ще могат да сключват договор с касата само по 1, 2 или 3 клинични пътеки, т.е. в зависимост от това с колко специалисти и апаратура разполагат.

С тези нива на компетентност пациентите ще попаднат на "правилното" място и няма да се налага да се харчат излишни пари, обясниха от Министерството на здравеопазването.

 

„Труд": Шофьорът на Цонев свидетел за аферата с подкупа

Шофьорът на бившия военен министър Николай Цонев е бил привикан за свидетел часове след спецакцията на Велики четвъртък. Тогава белезници заключиха китките на Цонев, наказателния съдия от градския съд на София Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. По-късно отбранителният министър в кабинета "Станишев" бе обвинен, че е предложил 60 000 евро подкуп на следователя Петьо Петров с посредничеството на Сантиров и Попов. Навръх Великден съдия Десислав Любомиров потвърди оставането им зад решетките.

„Стандарт": Пием най-скъпите хапчета

Над 30 лв. - толкова струва курсът със "Зинат", ако те повали пролетният вирус. Настинката обаче излиза наполовина "по-евтина", ако минеш през аптеката в Гюргево вместо през русенската. Дори и заможните се отдават на фарма туризъм заради липсващите хапчета у нас. Например за левкемия - животоспасяващият "Пури-Нетол" е на поносима цена - около 40 лв., но изпадна от позитивния списък на здравната каса и не се внася в страната. И сега родителите на болни деца го намират само в Гърция и Турция. Южните ни съседки, заедно с Румъния, са топдестинации за фарма туризъм. Там хапчета винаги има, цените им са добри, а аптекарите - отзивчиви, ако имаш рецепта. Най-изгодно при съседите се продават антибиотиците, аналгетиците, лекарствата за ин витро, алергия и диария, както и мазилата за ставни болежки.

 

„Стандарт": Магистрати бранят Роман Василев

Магистрати бранят зам. градския прокурор Роман Василев. Обвинителят, който работи по разследването срещу "Наглите", по задържането на съдия от Кюстендил и служител на МВР за подкуп в края на 2009 г. и задържането на братя Галеви, ще бъде изслушан днес от етичната комисия към Висшия съдебен съвет. Той е извикан от кадровиците на Темида заради репликите му по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев на 1 април. Тогава от МВР разпространиха видеозапис от задържането, на който се чуват думите на Василев: "Ти си абсолютен престъпник и като всеки обикновен престъпник лягай долу на земята".

По обяд на Великден обаче прокурор Василев се извини публично за репликата. Той бе категоричен, че ще понесе цялата вина върху себе си и че ще премълчи детайлите от ареста. Днес Василев ще си направи отвод по делото срещу екс военния министър.

Ден след ареста вътрешният министър Цветан Цветанов защити зам. градския прокурор, като заяви, че при арест трябва да се взимат всички предпазни мерки, защото не може да се предвиди поведението на арестувания.

„Монитор": Заличиха 206 партии фантоми

По искане на прокуратурата Софийският градски съд е заличил общо 206 партии фантоми през последните две години. Това става ясно от списък, предоставен от съда на ръководството на парламента във връзка с изготвянето на проекта за изборен кодекс. В момента има висящи производства за разпускането на още 13 партии, които не отговарят на изискванията.

„Монитор": Бойко на вечеря с Обама в Прага

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама в четвъртък. Българският правителствен лидер и американският държавен глава ще се видят в Прага. Барак Обама ще замине за чешката столица, за да подпише с руския си колега Дмитрий Медведев договора СТАРТ-2 за съкращаване на ядрените въоръжения.

„Монитор": Суперкъртица копае по 9 метра метро на ден

Супермашина, голяма като "Боинг", ще прокопава по 9 метра метро на ден. Немската "къртица" ще подхване тунела на подземната железница от надлез "Надежда" до НДК точно в 12 часа днес. Машината, която тежи 1600 тона, ще бъде "пусната" в стартовата шахта от премиера Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. "Къртицата ще копае тунела и ще монтира бетонни тюбенги в пръстени.

 

„Дума": Дават на частници Централна гара

На концесия ще бъдат дадени Централната железопътна гара в София, гара Подуяне и гарите в Пловдив и Варна. Това обявиха вчера от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Предвижда се Централната гара в София и гарата в Подуяне да бъдат концесионирани в комплект.

Транспортното ведомство подготвя концесии и за обекти от пристанищната и летищната инфраструктура - пристанищата в Бургас, Варна, Русе и Видин, както и пристанищният терминал в Лом, летищата в Пловдив, Горна Оряховица, Стара Загора и Русе. Предвижда се също изграждане на карготерминал на летище София, който да бъде построен от концесионер. На частници ще бъде даден и карготерминалът на летище Пловдив.

„Сега": Бюджетът на НОИ се източва повече с дългите болнични

Източването на Националния осигурителен институт става не с тридневни болнични листове, към които се предвижда той вече да няма ангажимент, а с дългосрочните, показват данните за 2009 г.

За 2009 г. са изплатени 4 541 249 обезщетения за 3 463 719 лица, което е с 10% повече спрямо 2008 г. Общата сума е 773 620 646 лв., или 45.9% повече спрямо 2008 г. Най-много са се вдигнали разходите за обезщетения за общо заболяване, гледане на болен в семейството и нетрудови злополуки - 26% повече спрямо 2009.

В анализа се казва, че това е и поради по-голямата продължителност на изплащаните обезщетения. Броят на отделните болнични листове дори е с около 36 000 по-малко спрямо 2008 г., твърдят от НОИ. За синдикатите това означава, че работодатели на закъсали предприятия принуждават работници да търсят начини да излизат по-дълго време в болнични, за да получават обезщетение от осигурителния институт, вместо да им плащат заплати. За ден болничен се плащат 80% от надника, изчислен върху средния осигурителен доход за 6 месеца назад.

И в бъдеще работниците ще предпочитат да вземат дълги болнични, дори ден и половина да стоят без доход, вместо да живеят изобщо без доходи. Експерти на НОИ твърдят, че не може да се прави заключение, че в закъсалите фирми пращат масово работниците си на издръжка на института. Те наблюдават по-големите предприятия и нямало данни за драстично увеличение на болничните листове в тях.

 

„Дневник": Световната банка: Липсата на реформи подхранва дефицитите в Източна Европа

Новите членки на Европейския съюз, сред които е и България, не могат да се надяват на трайно икономическо възстановяване преди втората половина на 2011 г. Повечето от тези страни още не са реформирали адекватно държавните си финанси и това допълнително увеличава бюджетните им дефицити.

Това са част от изводите на Световната банка в доклад, посветен на източноевропейските икономики. Експертите разглеждат периода от 2007 до края на 2009 г. Според институцията поне половината от ръста на общия бюджетен дефицит в 10-те разглеждани страни се дължи не на циклични фактори (свързани с рецесията), а на структурни (неефективно харчене на държавни пари).

Като положителни примери за фискални реформи в разгара на кризата банката посочва Естония и Унгария. Полша получава висока оценка заради факта, че е успяла да регистрира икономически ръст благодарение както на стабилен износ, така и на вътрешно потребление. България е сочена като единствената от разглежданите страни, за която не се очаква нарастване на държавния дълг през тази година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини