Временно режимно водоподаване за град Брезник и някои села от общината, предложи директорът на „Водоснабдяване“ Даниела Костадинова

Временно налагане на нощен воден режим за град Брезник и напълно спиране на водата за селата, имащи алтернативни водоизточници, предложи директорът на общинско дружество „Водоснабдяване“ ЕООД в Брезник инж. Даниела Костадинова.

По време на днешното заседание на Общинския съвет (ОбС) в Брезник тя запозна присъстващите с актуалното състояние и намаляващия обем на язовир „Красава“.

Костадинова каза, че от дружеството са очаквали да не се стигне до ситуацията, но недостатъчното валежи и липсата на положителен баланс във водоема, са предпоставка за предриемане на превантивни мерки.

„Всичко това доведе да сигнализирам Общинския съвет и кмета на общината, че трябва да се реагира спешно. Ако нещата продължават така, месец декември ще трябва да отворим втория прозорец - това са едни около 530 хил. кубични метра вода за ползване до достигане на мъртвия обем на язовира, от който не може да се черпи за питейно-битово водоснабдяване“, поясни тя.

Директорът заяви пред общинските съветници, че намалялото количество на водата в язовир „Красава“ е обусловено, както от загуби по водопроводната мрежа, която в по-голямата си част е подменена, така и от чести аварии.

Тя коментира, че е забелязана и тенденция, при която използваното количество вода през деня и нощта са напълно равни - 40 литра в секунда. По думите ѝ обаче в тъмната част на денонощието същото не е изконсумирано от населението на Брезник, а се отчита като загуба по мрежата.

Съветниците получиха справка, според която към 1 октомври т.г. наличният обем в язовир Красава е 1 088 782 кубични метра при пълен обем от 2,97 млн. кубични метра. Предвид драстичното намаление е предприета и стъпка за водоползване на подземни води от помпена станция „Гърло“.

Костадинова обясни, че мъртвият обем на язовир „Красава“ е 245 хил. кубични метра, а до него остават около 700 хил. При сегашната консумация на вода това количество ще достигне за около шест-седем месеца, смята тя.

Председателят на ОбС-Брезник Иван Танков коментира, че предвид създалата се ситуация, ще поиска на следващото заседание на местния законодателен орган да присъстват и представители на „Водоснабдяване и канализация“ ООД - Перник, които също да дадат становище по темата.

По време на днешната сесия се приеха и Проекти за допълнение и изменение на наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, съгласно Закона за местните данъци и такси. Гласувани и одобрени бяха и две докладни, свързани с приемането на Общинска стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в община Брезник за периода 2024 - 2026 г., както и на Програма за енергийна ефективност на община Брезник за периода 2024 - 2027 година.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини