„Главболгарстрой“ се отказва от разследваните сондажи в „Чирен“

Изпълнителят на новите подземни сондажи за разширението на газохранилището в Чирен – „Главболгарстрой“ (ГБС), е уведомил възложителя на проекта – „Булгартрансгаз“ (БТГ), че прекратява работата си по сключения миналото лято договор. Това научи Mediapool от свои източници. Според тях от провала ще се търпят сериозни неустойки от смяната на технологията на извършване на сондажите, заради което договорът е обект на проверка от Европейската прокуратура. Информацията за неустойките е двупосочна - както за претендирани такива от ГБС, така и за самия изпълнител, заради прекратяването на договора. Спекулациите са, че отказът е провокиран от разследването на Европрокуратурата, както и че причината е в невъзможността новите сондажи да бъдат направени по заложения в проекта начин в настоящите геоложки условия.

При това положение не е ясно дали и кога може да се изпълни проектът. Преди дни служебният енергиен министър Владимир Малинов, който беше директор на „Булгартрансгаз“ при провеждането на обществените поръчки и подписването на договорите за „Чирен“, каза, че разширението ще е факт до края на 2025 г.

В средата на август Европейската прокуратура извърши проверка в „Булгартрансгаз“ по сигнал на Българския енергиен и минен форум за опасна промяна на технологията за извършване на новите сондажи, което може да компрометира целия проект за увеличаване капацитета на хранилището на 1 млрд. куб. м, но също така излиза с 80-90 млн. лв. по-евтино от заложените в договора 221.2 млн. лв. без ДДС.

Ден след влизането на хората на Лаура Кьовеши в „Булгартрансгаз“ Малинов и директорът на „Булгартрансгаз“ Кирил Равначки обявиха, че проектът за разширението на газохранилището се спира до приключването на проверката на Европрокуратурата. Тогава министърът изрази надежда, че това да стане скоро, за да няма забавяне на проекта и загуба на еврофинансиране от 78 млн. евро.

По информация на Mediapool резултатите се очаква да бъдат обявени скоро и те няма да са добри за „Булгартрансгаз“. Вероятно се изчаква да минат изборите на 27 октомври, според запознати.

По проекта за разширяване на газохранилището има сключени три договора – за нови сондажи, за подмяна на старата руска компресорна станция и за построяване на нов газопровод от Чирен до козлодуйското село Бутан. И трите се изпълняват от дружества с участието на ГБС и са за общо над 600 млн. лв.

Специално този за изграждането на нови 10 експлоатационни наклонено-насочени (хоризонтални) сондажи и 3 наблюдателни (вертикални) за срок от 600 календарни дни бе спечелена първоначално от Д33Д „Чирен Дрилинг 2022“, но обединението се отказа. След това поръчката бе поета от обединението „Екзало Дрилинг Чирен“ с участници „Главболгарстрой“ и „Газ Проджект Девелопмънт“. Технологията за сондажите обаче е променена и всичките стават вертикални.

След влизането на Европейската прокуратура в БТГ Малинов обясни, че договорът с ГБС е на инженеринг – тоест изпълнителят трябва да предложи технологията на сондирането в рамките на одобрения бюджет. Така експерти на подизпълнителите на „Главболгарстрой“ са направили технологичното предложение за сондажите. То било разгледано неколкократно както от експерти на „Булгартрансгаз“, така и от специалисти от самото газохранилище и одобрено.

Тогава министърът и бивш шеф на БТГ заяви, че няма съмнения, че поръчката е проведена, възложена и се изпълнява в рамките на законодателството и в подкрепа на това каза, че проверка на Агенцията „Държавна финансова инспекция“ не е открила нарушения.

От Министерството на енергетиката не пожелаха да коментират информацията за уведомително писмо за прекратяване на работата от страна на „Главболгарстрой“. От строителната компания също не получихме отговор дали са пратили такова и ако да, какви са мотивите да предприемат подобни действия.

Не е ясно на какъв етап е изпълнението на останалите два проекта от разширението на газохранилището - за новата американска компресорна станция и за газопровода до Бутан.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини