Младите в България днес - по-образовани, по-рядко женени

През 2023 г. около 14% от младежите у нас нито са учили, нито са работили, отчита НСИ

Младите хора в България днес имат по-висока степен на образование, но сключват по-рядко брак и имат по-малко деца в сравнение с хората на същата възраст от началото на демократичните промени в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век. Днешните младежи работят предимно в сектора на услугите и в стопанските и административни приложни специалности. Те предпочитат да живеят с родителите си, а 14% от тях не учат и не работят.

Такива акценти изтъкна пред БТА зам.-председателят на Националния статистически институт (НСИ) проф. д-р Михаил Кончев. Днес той откри изложба „Младежите на България в Европейското семейство“ в Галерията на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ в София.

Детската смъртност в България от 1989 до 2023 г. намалява, посочи още той. За този период намалява и броят на сключените бракове, както и раждаемостта сред младите хора. По данни от преброяванията на населението от 1985 до 2021 г. след 2011 г. има рязък скок в броя на завършилите висше образование. Отчита се и намаление на броя на икономически неактивните млади хора.

По отношение на младежката безработица в България проф. Кончев посочи, че заетите младежи между 16 и 19 г. са приблизително пет пъти повече в ЕС от същата възрастова група в България. Тази разлика намалява във възрастовата група от 20 до 24 г., но все още е голяма, а между 25 и 29 г. разликата вече е минимална.

Около 95% от младите хора в България между 16- и 19-годишна възраст живеят с родителите си. Тази тенденция се запазва както за област София, така за България, а също и в Европейския съюз, коментира зам.-председателят на НСИ. Във възрастовия диапазон от 20 до 24 г. този процент намалява до около 80 на сто, но все още спрямо ЕС се запазва в голяма разлика. Повече от половината от българските младежи след 25-ата си годишнина живеят с родителите си, докато в ЕС този дял е по-малък.

През 2023 г. около 14% от младите хора у нас нито са учили, нито са работили, докато в ЕС този дял е 11%. По думите на проф. Кончев за България тенденцията е този дял да намалява. По данни от 2007 до 2023 г., с които НСИ разполага, броят на младите хора, които рано напускат образователната система, се понижава.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини