Сърбия засилва разузнавателните връзки с Русия

Сръбският вицепремиер Александър Вулин разговаря днес в Москва с директора на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин за по-нататъшното подобряване и укрепване на сътрудничеството между структурите за сигурност на Сърбия и Русия, съобщиха сръбските медии, цитирани от БТА.

Наришкин подчерта усилията на Вулин, който, докато беше министър на отбраната, вътрешните работи и директор на Агенцията за сигурност и информация, повлия на развитието на добри отношения между сръбските и руските служби.

Вулин благодари на Наришкин за надеждното и винаги сигурно партньорство и подкрепа за Сърбия.

Александър Вулин в качеството си на сръбски вицепремиер отговаря за отношенията между Сърбия и Русия.

През последните месеци той често посещава Русия, където според сръбското правителство е разговарял с представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други институции.

През септември Вулин се срещна и с руския президент Владимир Путин и посочи, че  Белград е „не само стратегически партньор, но и съюзник на Русия“.

Срещата на Вулин с Путин се състоя само няколко дни след като френският президент Еманюел Макрон посети Сърбия, когато Белград подписа споразумение за закупуване на френски изтребители Рафал - стъпка, на която се гледа като евентуално отдалечаване от Москва.

САЩ наложиха санкции на Вулин миналия юли, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици, злоупотреба със служебното положение и разпространяване на влиянието на Русия на Балканите.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини