Прощаването с Кирил Маричков се превърна в народно поклонение

България се прощава с Кирил Маричков. Близки, приятели, колеги и почитатели се събраха днес в 13 часа в столичния храм „Света София“, за да изпратят музиканта в последния му земен път. Пред църквата се струпа многолюдна тълпа, напомняща митингите на СДС в първите години на демокрация, когато „Щурците“ пееха на тях. Ковчегът с тленните останки бе изнесен от храма под бурни аплодисменти.

Поклонение обаче имаше не само в столицата. Спонтанно хора от цялата страна се събират, за да изразят уважение към големия творец.

Ученици от ловешката езикова гимназия излязоха на двора в голямото междучасие и изпяха „Клетва“. Това е училището, описано от Владо Даверов в легендарния филм „Вчера“, в който звучи песента. „Тази „Клетва“ е първото нещо, което изричаме, прекрачвайки прага на гимназията и последното, което остава в сърцата ни“, заяви ученичка пред БНР.

В памет на своя автор „Клетва“ звучи днес на всеки кръгъл час и от часовника на централния площад „Възраждане“ в Плевен.

Хора се събраха и в Дупница. Маричков няма някаква специална връзка с града. Но край градския фонтан зазвуча музиката му - мъже и жени свиреха с китари, или просто пригласяха.

В предишните дни хора от цялата страна също изразяваха почитта си. Освен свирене с китари, имаше и по-специални прояви. Във Велико Търново например почитатели на електрически автомобили организираха светлинно шоу:
 

Кирил Маричков почина на 11 октомври, след като падна от сцената в село Селановци преди концерт на „Фондацията“. В последното десетилетие Маричков бе част от гръбнака на групата. Той си отиде 20 дни преди на навърши 80. Започва кариерата си през 1962 с „Бъндараците“ - една от групите-пионери на българския рок. Следват 40 години с „Щурците“ и рекордните над 2600 концерта, десетки албуми и безброй турнета. Автор е на повече от 150 песни, а хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Хамлет“, „Зодия щурец“ феновете му ще помнят винаги. Маричков стои и зад музиката на 14 филма, сред които „Вчера“, „Адио Рио“, „Дунав мост“.

Стотици търпеливо чакаха реда си за сбогом с музиканта Кирил Маричков.


Стоян Янкулов-Стунджи


Множеството пред храма

Данчо Караджов от „Сигнал"

Богдана Карадочева

Множеството пред храма, събрало се за последно сбогом с твореца символ.

Братя Аргирови

Покрусеният Дони

 

Източник: Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини