ЕС започна реалните преговори за членство с Албания. Според ЕК за 5 години могат да завършат

Албания започна реални преговори за членство в ЕС, след като бе разделена от Северна Македония, която не изпълнява заложените изисквания в преговорната рамка.

Междуправителствена конференция ЕС-Република Албания, с която по същество започнаха преговорите за членство на страната, се проведе в Люксембург.

Това стана, като в съответствие с преговорната рамка беше открит първият преговорен клъстер „Основополагащи въпроси“, включващ теми от основно значение за изграждането на едно демократично, плуралистично и проспериращо общество.

Еврокомисарят по въпросите на разширяването на ЕС Оливер Вархей изрази надежда присъединителните преговори с Албания да приключат в следващите пет години. По неговите думи това е възможно заради решимостта на Албания да предприеме необходимите реформи.

Чувстваме се много насърчени, заяви албанският премиер Еди Рама.

„За нас ЕС е единственото място, където трябва да бъдем и където да се развиват нашите следващи поколения. Благодарение на (руския президент) Владимир Путин и военното му нападение срещу Украйна, дори най-скептичните видяха, че Западните Балкани са необходими за силен ЕС“, добави той.

Северна Македония обаче е на път да изпусне бързата писта за ЕС. Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ отказва да впише българите в конституцията и продължава да спира пътя на страната си.

„България приветства Албания за постигнатия напредък в интеграционния процес, израз на което е и днешното отваряне на преговорите по първия клъстър. Този клъстър има ключово значение за хода им и ние насърчаваме Албания да продължи с усилията си във всички сфери, идентифицирани в Общата позиция на ЕС. Сред тях е и нуждата от допълнителен напредък в областта на защитата правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства, съгласно поетите от Албания ангажименти с пътната карта по върховенство на правото“, заяви в своето изказване българският постоянен представител към ЕС посланик Румен Александров, който представи България.

„Албания води активна и конструктивна регионална външна политика и е една от държавите кандидатки, хармонизиращи напълно своята външна политика с тази на ЕС“, допълни посланик Александров, цитиран от пресцентъра на МВнР.

От своя страна преди междуправителствената конференция гръцкият външен
министър Йоргос Герапетритис каза, че в първия клъстер трябва да бъдат включени и въпросите, свързани с правата на малцинствата в Албания.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини