7-годишна ще свири в конкурса „Проф. Недялка Симеонова“, организират 3 концерта

    49-ите музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ ще се проведат от 18 до 20 октомври 2024 г. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева, в присъствието на Йорданка Иванова – началник на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в местната администрация и маестро Цанислав Петков – диригент на Камерен оркестър при Община Хасково.

    Част от емблематичното за Хасково събитие е и Международният конкурс за цигулари, в който ще участват 13 млади изпълнители, разпределени в четири възрастови групи. Един от тях е от чужбина. Това е 25-годишната Валерия Кравцова. Най-малкият участник е 7-годишната Калина Борисова от Пловдив.

    Бъдещите виртуози ще бъдат оценявани от жури с председател проф. Гинка Гичкова- преподавател по цигулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София и членове: проф. Пламен Джуров – диригент, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“; проф. Кремена Оксенкруг – директор на Симфоничен оркестър – Сливен, преподавател по цигулка в Кралската музикална академия в Монс, Белгия; доц. д-р Галина Койчева-Мирчева – преподавател по цигулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР; Людмила Иванова – преподавател по цигулка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас.

    8700 лева е наградният фонд, осигурен от Община Хасково. Парите са предвидени за най-добрите цигулари в четирите възрастови групи. Церемонията по награждаване и галаконцертът на лауреатите са на 20 октомври от 13:00 часа в театър „Иван Димов“.

    Официалното му откриване ще бъде на 18 октомври от 12:30 ч. в залата на театър „Иван Димов”. В конкурса участват 13 млади цигулари, разпределени в четири възрастови групи.

    В три последователни вечери ценителите на класическата музика ще имат възможността да се насладят на концерти, солисти и произведения, подготвени специално за Музикалните дни, носещи името на именитата ни цигуларка.

    На 18 октомври, от 19:00 часа в ДКТ „Иван Димов“ ще има концерт на Симфониета - Враца и Камерен оркестър – Хасково. Солист е Галина Койчева, диригент е Цанислав Петков, В програмата са включени произведения на Карл фон Вебер – Юбилейна увертюра, Антон Аренски – Концерт за цигулка и оркестър, Макс Брух – Симфония № 2.

    На 19 октомври, събота, от 19:00 часа в ДКТ „Иван Димов” е концертът, посветен на Габриел Форе. квартет Надежда Кузманова – пиано, Красимира Паурова – цигулка, Христо Илиев – виола и Йордан Вичев – виолончело. В програмата: Клавирен квартет No1, оп.15 и Клавирен квартет No2, оп. 45.

    Кулминацията е на 20 октомври, неделя, от 19:00 часа в ДКТ „Иван Димов”. Организиран е концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Константин Добройков. В програмата: Пламен Джуров - „Метаморфози“, Васил Казанджиев – „Картини от България“ и П. Й. Чайковски - Серенада оп.48.

    „Най-добрият струнен оркестър идва на нашата сцена с едно предизвикателство“, съобщи Цанислав Петков. „Музикантите ще изпълняват произведение на маестро Пламен Джуров, в негово присъствие. То е посветено на 75 години от рождението му и на 90 години от рождението на акад. Васил Казанджиев“, уточни диригентът на Камерен оркестър Хасково.

    „Входът е свободен за всички концерти, които Община Хасково организира. Ввярвам, че ще доставим истинска наслада на ценителите на стойностната музика“, подчерта заместник-кметът Мария Вълчева.

    ПРОГРАМА

    49-и МУЗИКАЛНИ ДНИ „ПРОФ. НЕДЯЛКА СИМЕОНОВА”

    И МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ЦИГУЛАРИ

    ХАСКОВО 18 – 20 ОКТОМВРИ 2024 г.

    18 октомври 2024 г. (петък)

    12.30 ч. ДКТ „Иван Димов“

    Откриване на 49-и Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова” и Международен конкурс за цигулари.

    13.30 ч. ДКТ „Иван Димов“

    Конкурсна програма – I тур на III и IV група

    19:00 ч. ДКТ „Иван Димов“

    Концерт на Симфониета - Враца и Камерен оркестър - Хасково

    Солист: Галина Койчева

    Диригент: Цанислав Петков

    В програмата:

    К. фон Вебер – Юбилейна увертюра

    А. Аренски – Концерт за цигулка и оркестър

    М. Брух – Симфония № 2

    19 октомври 2024 г. (събота)

    09.00 ч. ДКТ „Иван Димов“

    Конкурсна програма – II тур на III и IV група

    13.30 ч. ДКТ „Иван Димов“

    Конкурсна програма – I и II група

    19:00 ч. ДКТ „Иван Димов”

    Концерт, посветен на Габриел Форе

    Надежда Кузманова – пиано
    Красимира Паурова - цигулка
    Христо Илиев - виола
    Йордан Вичев - виолончело

    В програмата:
    Клавирен квартет No1, оп.15

    Клавирен квартет No2, оп. 45
     

    20 октомври 2024 г. (неделя)

    9.30 ч. ДКТ „Иван Димов“

    Конкурсна програма – III тур на IV група

    13.00 ч. ДКТ „Иван Димов“

    Награждаване и галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари

    „Проф. Недялка Симеонова“ 2024 г.

    19:00 ч. ДКТ „Иван Димов”

    Концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“

    Диригент: Константин Добройков

    В програмата:

    Пламен Джуров - Метаморфози

    Васил Казанджиев - Картини от България

    П. Й. Чайковски - Серенада оп.48

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини