Импийчмънтът срещу Първанов не успя

Първото в историята искане за предсрочно освобождаване на президента мина под знака на взаимните надапки от бивши и настоящи управляващи. Полюсите се фокусираха около създаването на закон срещу лицемерните политици и обвинението в установяване на диктатура. 
Искането за импийчмънт на президента Георги Първанов не мина при гласуването в пленарна зала. Депутатите отхвърлиха проекта за решение с искане за повдигане и поддържане на обвинение срещу президента Георги Първанов и предложение до Конституционния съд за прекратяване на пълномощията му със 155 гласа „за”, 72 гласа „против”. 
Под мотивите към искането бяха поставени подписите на 162-ма народни представители от ГЕРБ, „Атака”, Синята коалиция и независимите депутати, т.е. с един повече от необходимите гласове за приемане на проекторешението в пленарна зала. То обаче бе отхвърлено, тъй като независимите депутати на РЗС не се явиха в пленарна зала и не гласуваха, както бяха заявили по-рано. 
Обвиненията срещу президента Георги Първанов бяха за нарушение на конституционни норми и принципи.

Първанов срещу България

Още в началото на дебата лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че не се интересува от крайния резултат от гласуването, а от самата дискусия, с която ще се даде оценка на държавния глава Георги Първанов. По думите на Сидеров тази оценка е точно „2”.
Според лидера на „Атака” никога не е показал загриженост за държавата, пример за което е неговото равнодушие при разграбването на българската армия. „Какво правеше през това време - той мълча, ангажиран в своите занимания - любовни, ловни”. 
„Георги Първанов не уважи Народното събрание в този дебат”, посочи Сидеров. Той запита депутатите от левицата как БСП оценява презрението, което Първанов показвал към най-висшия орган в държавата - парламента. 
„Цялата полемиката в медиите във връзка с импийчмънта, подтикната от Първанов, иска да внуши, че случващото се в пленарната зала е маловажно е и извън дневния ред на обществото”,каза Сидеров и допълни, че самият Първанов не е защитавал националните интереси, нито национални и обществени каузи.

Меката диктатура

С изказването си Сидеров засегна депута от левицата Антон Кутев, който съвсем скоро следпротеста си бе отстранен от Цецка Цачева. 
В кулоарите на парламента Кутев заяви, че според него отстраняването му от пленарна зала няма основание. „Не може Волен Сидеров да нарече мен и моите роднини убийци и аз да нямам право на реплика на това”, заяви Кутев. Може ли именно Сидеров да се окаже моралния съдник, попита той. 
„Това, което се случва в държавата, е една мека диктатура през Народното събрание, през службите за сигурност, едно подчинение, резултатът от което е лош за всички българи”, каза депутатът от левицата.

Пълна необоснованост на импийчмънта

На днешния дебат ДПС и БСП излязоха с позицията, че не са налични конституционни и законови основания за прекратяване на пълномощията на Първанов. 
„Позицията на ДПС е, че липсват конституционни и законови основания за прекратяване на пълномощията на държавния глава. Страната ни не се нуждае от нови разделителни линии”, посочи Лютви Местан. По думите му парламентарният характер на България не ограничава правото на критика, а предполага критиката като естествено състояние на демократичния процес, „затова сме убедени, че несъстоятелността на мотивите, които ни бяха представени, се осъзнава и от самите вносители”. 
От своя страна, Любен Корнезов заяви, че мотивите за искането за отстраняване на президента издават политическата и юридическа немощ на своите автори. По думите му те са и опасни, защото икономическата криза лесно може да се трансформира в политическа, в криза на функционирането на самите институции.
Корнезов посочи, че президентът е обвинен, че е нарушил 12 текста от Конституцията. „Конституцията не е готварска книга, че всеки да се рови в нея и да се търси рецептата, която му е удобна”, коментира той. Според Корнезов в посочените мотивите има юридически абсурди. 

Георги Първанов  - Не и баща на нацията

„БСП и ДПС представиха президента Георги Първанов като бащата на нацията, който я пази от кризата. Той обаче предизвика криза като създаде конституционен скандал”, каза от името на Синята коалиция съпредседателят й Мартин Димитров. По думите му държавният глава няма еднакъв подход към публикуването на стенограми от разговорите си. Той даде за пример писменото искане на Синята коалиция да бъдат предоставени стенограмите за руските проекти и тези от създаването на тройната коалиция. 
„Едни стенограми крие, други - не, а декларира един и същи подход”, посочи Димитров и попита как Първанов ще отговори. Той отбеляза също, че президентът дълго е мълчал и по скандалите с европейските фондове. 
От Синята коалиция акцентираха и върху морала на държавния глава. 

Поредната показна акция

„Истинските цели на искането за импийчмънт са да се покаже на всички в страната кой командва, да се направи показна акция за всеки, който дръзне да критикува правителството”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна. 
Според Станишев цел на дебатите е да се отвлече вниманието от проблемите на гражданите и да се избяга от отговорност за социалните и икономическите резултати от управлението на правителството само за няколко месеца. Той посочи, че истинските мотиви са политически и те са били казани от министър-председателя Бойко Борисов. По думите на Станишев искането за импийчмънт е заради критиките на президента към "слънчицето на премиера - Симеон Дянков" и "другия колос в правителството" - Цветан Цветанов. 
„Днес дебатът не е в защита на гражданина Георги Първанов и на президентската институция, нещата опират до защита на свободата и демокрацията в България”, заяви Станишев. 

Първанов – защитникът на олигархията у нас

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов отбеляза,че президентът Георги Първанов е престанал политически да представлява нацията. Той остана държавен глава на създадения от самия него кабинет на тройната коалиция и пречка за излизане от тежката икономическа криза, отбеляза Костов. И допълни, че държавният глава е последният "явен защитник на олигархията у нас". Според Костов, като председател на БСП Георги Първанов се е забъркал в два международни скандала като е подкрепил Слободан Милошевич и е поискал помощ от Саддам Хюсейн. Освен това президентът стана Троянски кон на "Атомстройекспорт" в Брюксел, допълни съпредседателят на Синята коалиция. И след всичко това на пресконференция се представи като автор на икономическа политика за бъдещото на България, добави Иван Костов.

След неуспешния опит за сваляне на президента депутати определиха дебата като "смешен" и "пародия".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини