Апелативният съд остави Джейхан Ибрямов за постоянно в ареста

Софийският апелативен съд остави близкия до Ахмед Доган депутат Джейхан Ибрямов за постоянно в ареста заради делото за търговия с влияние, което започна на старта на предизборната кампания.

Според апелативните магистрати има достатъчно доказателства за съпричастност на Ибрямов към извършването на престъпление.

Ивайло Ангелов, един от прокурорите по делото, обясни, че заседанието „съвсем умишлено“ е било при открити врати, за да могат всички да присъстват и да видят какви са доказателствата.

„Искахме да е открито заседанието, защото по телевизионните студиа се излагаха всякакви версии, основаващи се на слухове и предположения. По тази причина искахме открито заседание“, обясни той.

На първа инстанция гледането на мярката за неотклонение бе засекретено. Mediapool обаче научи, че основният свидетел по делото - Мирослав Тодоров - е заявил пред разследващите, че Ибрямов му бил казал, че Доган е планирал убийството на Делян Пеевски. Това, според свидетелските показания, трябвало да стане „по-натам“, когато се съберат пари.

Вероятно затова в четвъртък другият прокурор по делото - Детелин Георгиев заяви в съдебната зала, че има доказателства и за други престъпления - купуване на гласове и приготовление за убийство. Така и не се разбра чие покушение се е планирало.

Прокурор Ангелов пък подчерта, че шест различни съдии и два съдебни състава са приели, че е налице заварено престъпление и опасност от извършване на престъпление.

„Това е напълно достатъчно и затова казвам, че делата се решават тук в съдебната зала, а не по телевизията“, каза прокурорът.

По време на откритото заседание стана ясно също, че заместник-ръководителят на Софийския градски съд е разрешил използването на пет вида специални разузнавателни средства срещу Ибрямов преди ареста му.

Депутатът от ДПС-Доган и настоящ кандидат за народен представител беше задържан задържан на 2 октомври при акция на антикорупционната комисия със 100 000 лева в белязани банкноти.

Властите твърдят, че има доказателства Ибрямов е поискал парите от Тодоров, които му трябвали за купуване на гласове. Срещу това Ибрямов бил обещал да съдейства за спечелване на обществени поръчки в Министерството на отбраната.

Съмненията за законността на ареста на Ибрямов са предизвикани от факта, че той има имунитет срещу наказателно преследване като депутат и като кандидат за депутат. Това означава, че той не може да бъде разследван, въпреки че Ибрямов очевидно е бил разследван, тъй като има приложени специални разузнавателни средства.

Имунитетът на Джейхан Ибрямов беше снет след задържането му с решения да председателя на Народното събрание Рая Назарян и на Централната избирателна комисия.

В Пловдив - Мюмюн Искендер

Също днес, но в Пловдив, Апелативният съд в града заседава по мярката за неотклонение на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер, сина му Али Али и общинският служител Байрям Иляз. Искендер и Али са кандидати за народни представители. Мюмюн Искендер е единственият общински кмет в област Хасково, който остана на страната на Ахмед Доган.

Тримата бяха задържани на 20 септември от антикорупционната комисия и обвинени в организирана престъпна група заради злоупотреба с евросредства.

На 3 октомври Окръжният съд в Хасково пусна тримата от ареста, като им наложи мярка за неотколнение „домашен арест“. Тя бе потвърдена от втората инстанция, чието решение е окончателно.

За Хасан Азис - подписка

Междувременно в началото на седмицата с обвинение се сдоби и бившият кмет на Кърджали Хасан Азис, който също остана верен на Ахмед Доган. Съдът в Кърджали му наложи мярка за неотклонение „подписка“. Азис не е кандидат за депутат, но наложената му мярка за неотклонение ще му попречи да напуска града и да агитира за формацията на Доган на предстоящите избори.

В последния ден на кампанията за предсрочните парламентарни избори - 25 октомври, на площада в Кърджали ще има безплатен концерт на Азис и Галена, организиран от ДПС-Ново начало на Делян Пеевски.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини