Община Смолян изгради 35 нови жилища за социално слаби семейства, ще плащат до 90 лева месечен наем

Изображение 1 от 2
     Приключи изграждането на пететажния жилищен блок с 35 социални жилища в него, обяви на заключителната пресконференция по проекта зам.-кмета на община Смолян Марин Захариев. Всички жилища в новия блок, който се намира в ж.к. "Невястата" / в близост до икономическата гимназия/ са напълно обзаведени и до края на октомври т.г. се очаква първите наематели да се нанесат в тях.
    Захариев поясни, че проектът е бил сложен, тъй като е имало проблеми, свързани с дофинансирането. "Той започна още през 2019 г. Имаше тогава схема и бяха определени брой жилища и бюджети, но в периода покрай пандемията от ковид и разразилата се хиперинфлация за няколко месеца двойно скочиха някои цени на строителни материали. Започна дълга кореспонденция за дофинансиране с управляващия орган на програмата Региони в растеж. Прекратихме един договор, защото е неизпълним, нова процедура се проведе. На ръба на сроковете получихме възможност и одобрение за допълнително финансиране, което бе значително. Други общини не успяха да се справят, но ние успяхме да завършим обекта и жилищата вече са напълно обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални. След почистване новите наематели ще могат да му се радват съвсем скоро“, каза Захариев.
    Ръководителят на проекта, инж. Васка Караджова, поясни, че той е на обща стойност 4 039 884, 98 лв., а крайният срок за приключването му е 31 октомври т.г.
    "Основната цел е да се осигури пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и да се преодолее тяхната сегрегация, изолация и изключване. Специфичните цели на проекта са осигуряване на съвременни жилища за настаняване на уязвими групи от населението и други в неравностойно положение. Чрез проекта се осигуряват основни битови условия за живот на тези групи от хора, които са настанени в социалните жилища. Чрез реализацията на проекта се подобрява и градската среда“, посочи инж. Караджова.
    Тя допълни, че 35-те жилища са разпределени на 11 едностайни, 6 двустайни, 11 тристайни, 4 четиристайни и 3 жилища, пригодени за хора с увреждания. Отоплението в тях е с климатици, а на покрива има и 1300-литров соларен бойлер. 
    Настаняването в тях ще се извършва съгласно критериите в Наредба № 26, приета с решение на ОбС на 16.07.2018 г. Наредбата визира условията и настаняване и ползване на социалните жилища в община Смолян. „В социалните жилища могат да бъдат настанени бездомни хора или такива живеещи в много лоши битови условия. Жилищата могат да се наемат и от родители с деца, включително и непълнолетни родители, многодетни семейства, деца с влошено здраве и такива с увреждания, отговарящи на условията в Наредбата. В новите социални жилища могат да се настаняват и хора в риск от бедност и социално изключване“, каза инж. Караджова.
    Зам.-кметът Захариев подчерта, че хората, настанени в социалните жилища, могат да останат там до 3 години. Наемите са символични и са от 1,30 лв. на квадратен метър. Цените са приети с решение на Общински съвет – Смолян. Това означава, че за най-голямото жилище в сградата, месечният наем ще е около 90 лв.
     
    За момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в новите жилища, като се очакват още. "Ако желаещите са повече, Комисията ще подбере лицата или семействата като се съобразят доходите, членове на семейството, дали са лица с увреждания и ще се настанят нуждаещите се с по-голям приоритет. Засега търсенето е по-малко от жилищата. Има още около 100 социални жилища, с които община Смолян разполага и в тях също се настаняват уязвими лица“, добави Захариев.
    Той посочи, че за сградата ще има назначен отговорник по проекта, който ще изпълнява функциите на домакин и поддръжка и ще контролира живеещите там. При евентуални проблеми от страна на наемателите и повреда на имущество, има и клаузи за прекратяване на договора, както и за санкции, каза още Захариев.
    Председателят на ОбС Димитър Кацаров посочи, че в Наредбата е залегнало, хората които се настаняват в социалните жилища да нямат движима и недвижима собственост.  
    „ Общинските жилища са около 100-ина. Въпреки че не са малко, имало е случаи да не можем да реагираме. Смея да твърдя, че най-нуждаещите сега ще имат своята подкрепа“, заключи Захариев. Той заяви пред медиите, че това е първата жилищна сграда със социални жилища строена от общината в последните 40 години.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини