Васил Велев: Очертава се бюджетният дефицит да е около 18 млрд. лева

Очертава се бюджетният дефицит да е около 18 млрд. лева. Това заяви пред NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Ако не се промени траекторията, по която се движим - без предизборни подаръци и популизми, занапред се очертава бюджетният дефицит да е около 18 млрд. лв. Това е 9% от БВП", отбеляза експертът.

"Инвестиции няма. Взимаме заеми и ги харчим за заплати, пенсии и издръжка на администрацията", алармират от АИКБ.

По думите на Велев администрацията у нас е натежала много. "Населението намалява, а броят на чиновниците, които трябва да го обслужват, расте", твърди той.

Председателят на АИКБ подчерта, че България е страната с най-голям дял от брутния вътрешен продукт в целия Европейски съюз за сектор "Сигурност".

Според Васил Велев ДДС за всички бизнеси у нас трябва да е 20%. Той е категоричен, че не може да се прави социална политика чрез данъци.

"Те трябва да се събират и с тях да се подпомагат нуждаещите се", посочи той.

Преди няколко дни служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова обсъди с еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони напредъка на България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и изготвените от правителството предложения за промени по плана и съдържанието на глава REPowerEU. 

Петкова информира комисар Джентилони, че основните политики, насоките за социално-икономическо развитие и реформите за периода 2025-2028 г. и параметрите на бюджет 2025 г., ще бъдат обсъдени във възможно най-кратък срок с политическите партии. По думите на финансовия министър проектобюджетът за 2025 г. ще бъде с дефицит до 3% от БВП.

Източник: business.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини