Орехите от Момчилград – големи и сладки като ябълки

Момчилград, сгушено в полите на живописна планина, се гордее със своите необикновени орехово дръвче, която всяка есен радва стопанина си с впечатляващи плодове – орехи, големи колкото средно голяма ябълка. Тази удивителна история започва преди 16 години, когато местният жител Мюмюн Чауш в засажда от орех във двора си, донесени чак от Казанлък.

Орехите, които днес растат в двора на Чауш, са истинско чудо на природата. Всеки плод е не само впечатляващ със своите размери, но и със своя вкус – сладки и месести, те са истинска наслада за любителите на ядки. Удивителното е, че тези дръвчета не изискват пръскане и са напълно устойчиви на болести, което прави тяхната продукция напълно натурална и екологична.

Местните жители и гости на селото са впечатлени от тази уникална орехова реколта. Чауш споделя, че дръвчето, които някога е засадил с надеждата за добра реколта, днес са не само гордост за семейството му, но и пример за успешна местна агрокултура. Тайната на успеха, според него, се крие в внимателното отглеждане, добрата почва и любовта към земята.

Ореха от двора на Мюмюн Чауш се превръщат в местна атракция и вече са повод за гордост на Момчилград, като всяка година привличат интереса на много хора, търсещи качествени и здравословни храни.

03.10.2024 Mетин Хасан

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини