Правителство в ЕС удари с по-голям данък собственици на електромобили

От 2026 година собствениците на електромобили в Нидерландия ще трябва да плащат по-висок пътен данък. Причината е, че те ще трябва да компенсират грешка в изчисленията на предишното правителство, когато е въвело стимули за насърчаване на покупката им, съобщават местните медии.

Сега собствениците на електрички в страната получават 75 процента отстъпка от провинциалния данък, с който се плаща за поддръжка на пътищата. Предвиждаше се данъчното облекчение да бъде въведено поетапно през следващите пет години, като през 2026 г. намалее на 40%, а през 2028 г. - на 30%, преди да бъде пратено в историята през 2030 г.

Очакваше се схемата да струва на правителството 1,5 млрд. евро под формата на пропуснати данъчни приходи. При съставянето на бюджета за 2025 година обаче, финансовият министър Елко Хейнен установил, че предишното правителство не е отчело факта, че електрическите автомобили са много по-тежки от останалите, което означава, че трябва да бъдат облагани с по-високи данъци.

Чиновниците изчислили, че така наречената "двойна отстъпка" - намаление на данък, определен на неправилно ниво, ще струва на хазната общо 3,8 млн. евро. Несъответствието не е било правилно отразено във финансовите изчисления. Правителството също така е подценило броя на продадените електрически автомобили.

Поради това Хейнен намали отстъпката директно на 25% от 2026 г., което означава, че собствениците на електромобили ще се ползват с по-малко предимство до 2030 г.

Източник: automedia.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини