Учебниците са безплатни, но тетрадките - по-скъпи

Родители дават по близо 100 лв. за допълнителни помагала

От тази учебна година учебниците за всички ученици са безплатни, но пък тетрадките и помагалата, които трябва да купуват допълнително, доста са поскъпнали. За това предупреждават родители и търговци, предаде Би Ти Ви. Родители пресмятат, че в началото на новата учебна година ще им се наложи да отделят поне по 100 лв. за учебни тетрадки, помагала и атласи.

Екип на телевизията е отишъл на пазар за учебни тетрадки и помагала заедно с Цветелина Начева, ученичка в шести клас. „Общо на брой са осем. Имаме едно помагало по математика, останалите са работни листове и контурни карти - от тях ни дават домашни“, посочва тя. Въпросните тетрадки, с изключение на учебната тетрадка по френски език, която поръчват отделно, са излезли 82.50 лв.

„Помагалата, които продължават по старите учебни програми, остават на същите цени. Започват от порядъка на 8.90 до към 10 лв., които са по по-старите учебни програми. Всичко, което е по новата учебна програма, започва от 17-18 лв. нагоре“, коментира Андреана Костадинова, управител на книжарница. По думите й сумата за тетрадките и помагалата, заедно с канцеларските материали, които трябва да се набавят, може би варира между 300-400 лв.

„Не би трябвало да има и натиск за закупуването им, защото предоставените учебни помагала от държавата - такъв е смисълът им, да бъдат безплатни. Те да покриват нуждите за покриването на целите и всичко извън тях е препоръчително“, посочва Пламена Николова, член на Управителния съвет на „Асоциация родители“. По думите й учебните тетрадки и помагала излизат доста по-скъпо за гимназистите, отколкото за децата в начален етап, тъй като те учат и някои по-специални предмети. „По-важно е доколко има необходимост от тези помагала, доколко учителите съумяват с това, което им е дадено с качеството на учебниците, които са им дадени безплатно. Или с други материали, които самите те използват и изработват да постигнат образователните цели. Защото много родители в края на годината казват, че тези помагала в края на годината не са използвани“, коментира още Николова.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини