Линията на бедност става 638 лв. през 2025 г.

Линията на бедност ще бъде 638 лв. през 2025 г., реши правителството. Повишението е със 112 лв. - 21,3%, в сравнение с 2024 г.

С увеличаването на линията ще нараснат обвързаните с нейната стойност социални помощи и финансова подкрепа, изплащани по Закона за социално подпомагане, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето.

Повишаването на линията на бедност ще подобри и социалната закрила за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в нужда ще получават подкрепа от държавата. През 2025 г. над 700 000 хора с трайни увреждания всеки месец ще имат право на финансова подкрепа, която е с 21% по-висока от сегашния ѝ размер.

Повишаването на линията на бедност ще увеличи хората и семействата, които получават социални помощи.

Ще се увеличи и обхватът на помощите за отопление. Прогнозата е, че над 358 000 хора и семейства ще имат право на такава подкрепа през отоплителния сезон 2025/2026 г.

По време на днешното си заседание правителството одобри и промени в Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Тяхната цел е да се укрепи административният капацитет на АСП и да се повиши ефективността при изпълнение на държавната политика в областта на социалното подпомагане, социалните услуги и закрилата на детето. Предвижда се към дирекциите „Социално подпомагане“ да бъдат създадени мобилни екипи от социални работници. Те ще оказват денонощно подкрепа на деца в риск, за които се налага да се предприемат спешни действия за закрила.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини