Когато мирният атом срещне изкуствения интелект

Преди Чернобил името, което вдъхва най-голям ядрен ужас, е "Три Майл Айлънд" (Three Mile Island).

След авария на блокиран клапан в атомната електроцентрала в Пенсилвания се стига до изпускане на огромно количество вода, с която се охлаждат реакторите. Жертви няма, но инцидентът от 1979 г. нашепва, че "мирният атом" може и да е смъртоносно опасен.

През 2019 г. американската атомна електроцентрала в крайна сметка затваря врати заради засилената конкуренция и неплатежоспособност.

Сега обаче има шанс "Три Майл Айлънд" да заработи и мирният атом да подпомогне изкуствения интелект.

Идеята не е съвсем нова - още през април месец тази година Бил Гейтс заяви пред Американската асоциация на ядрената енергетика, че вижда бъдещо сътрудничество между АЕЦ и ИИ. Тезата му веднага беше защитена и от изпълнителния директор на Google - Сундар Пичай.

 

Три Майл Айлънд

Три Майл Айлънд

Като филантроп Гейтс влага огромни надежди на атомната енергия като чист и надежден източник, който да задоволи все по-нарастващите нужди на технологичните компании от електричество.

Сега сделка между "Три Майл Айлънд" и Microsoft предвижда атомната електроцентрала да заработи още през 2028 г. и отначало да снабдява с енергия само технологичния гигант. Произведеното електричество ще е достатъчно, за да захрани 800 000 жилища, макар че ще бъде пренасочвано за други цели.

Таксите и данъците, които Съединените щати ще получат от сделката, възлизат на около 3 милиарда долара.

Бумът в разработката на технологии с изкуствен интелект пък вече не може да се задоволява само от нискоемисионни източници на енергия.

 

Протести срещу ядрената енергетика в Пенсилвания

Протести срещу ядрената енергетика в Пенсилвания

От своя страна ядрената енергетика е изключително привлекателна именно за такива брандове, защото е сигурен, постоянен и мощен източник. За разлика от соларните панели и ветрогенераторите, атомните електроцентрали са стабилни и не зависят прекомерно от външни условия.

Насреща се оказва именно печално известната "Три Майл Айлънд". Вторият ѝ реактор е изключен само преди пет години и може бързо да бъде върнат отново в експлоатация.

Доколко ядрената енергия може да се приеме за "зелена енергия" - споровете на това поле все още се водят ожесточено, без да имат ясен победител. Засега обаче само атомна електроцентрала би могла да отговори на необходимостта на технологичен гигант от електроенергия.

 

Microsoft ще трябва да преодолеят не само скептицизма на еколозите, но и протестите на местните жители.

 

Не са малко тези в Пенсилвания, които си спомнят 1979 г. и не е изключено да се стигне до масови недоволства. Освен това инфраструктурата на "Три Майл Айлънд" не е използвана от пет години и ще се наложи в хода на пускането ѝ да се отстраняват спешните изникнали проблеми.

"Никой не е правил нещо подобно досега", не крие скептицизма си пред "Ройтерс" Кейт Фоулър, специалист по ядрена енергетика. Тя също е убедена, че предизвикателствата пред проекта тепърва ще изскачат.

Разработката на изкуствен интелект и иновациите в областта обаче носят със себе си и нотка патриотизъм.

По ИИ работят конкуренти като Китай, Япония, Сингапур и Южна Корея и САЩ в никакъв случай не иска да изостане в състезанието, при това - от липса на електроенергия. Затова и авантюри като тази ще изглеждат все по-оправдани и логични.

Пък и кой знае - може именно изкуственият интелект да помогне атомните електроцентрали да станат още по-безопасни в недалечно бъдеще.

Източник: http://www.webcafe.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини