Колко дни могат да отсъстват учениците от училище

За новата учебна година важат новите правила за отсъствия от училище, които бяха одобрени от МОН в края на учебната 2023-2024 година.

Те предвиждат учениците да могат да отсъстват и по семейни причини, като бе увеличен броят на допустимите дни и бе променен редът на заявяването им.

Новият ред се отнася за отсъствията, за които учениците не са представили медицинска бележка.
Колко дни отсъствия по семейни причини са позволени

През март 2024 г. официално бе прието, че родител може да заяви до 15 дни отсъствие на детето със заявление към класния ръководител. Това е т.нар. отсъствие по семейни причини.

Позволените дни бяха увеличени от 10 на 15. Те се отпускат със заявление до класния ръководител, а не както по-рано - 3 със заявление до учителя и 7 - с молба до директора.

Важно е да се отбележи, че полагащите се 15 дни не могат да се ползват наведнъж. Родител може да извини до максимум пет отсъствия накуп.

Повечето училища са публикували на сайтовете си образец на заявлението. То може да се напише и в свободен текст и да се предаде на класния ръководител.

Заявлението се подава преди отсъствието на ученика, а ако това е невъзможно, родителят уведомява класния ръководител в първия ден от отсъствието на ученика от училище.

Мотивът за промяната бе да се улеснят семействата да не търсят бележка от личния лекар при по-леки боледувания на детето.

Промяната беше въведена с корекция в Наредбата за приобщаващото образование.
Отсъствие от училище по медицински причини

Разбира се, запазва се възможността за извиняване на отсъствия с медицинска бележка. Тя вече не се издава на хартия, а по електронен път. Лекарят записва ЕГН-то на детето и изпраща бележката директно в училището.

Промяната бе въведена от 1 октомври 2023 година.

Както досега, издаването на медицинска бележка може да е безплатно или не, в зависимост от практиката на лекаря. Нормативната уредба не предвижда такса за издаване на такава бележка, но и не забранява това, тъй като тази административна услуга не се покрива от здравната каса.

Бележката се издава с датата, на която е проведен прегледът, но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата.

Медицински бележки за ученици могат да издават лекарите от извънболничната помощ, както и денталните лекари. Спешните медицински центрове не са задължени да издават такива бележки.

Неизвинени отсъствия

Няма единен регламент за допустимите неизвинени отсъствия. Училищата могат само да определят това в своите правилници. Повечето училища са записали санкции - като например преминаване към самостоятелна форма на обучение или предупреждение за изключване - при повече от 15 неизвинени отсъствия.

Важно е да се знае, че ако ученик е отсъствал сумарно в 25% от часовете по даден предмет, срочна оценка се формира само след полагане на изпит.

Отсъствията са обвързани и с получаването на някои социални помощи. Така например, за срок от една година се спират детските надбавки, ако детето има пет и повече неизвинени отсъствия в рамките на един месец. Това важи и за получаването на еднократните помощи за учениците в 1-4 и 8 клас. Те не се отпускат или подлежат на възстановяване, ако ученикът има повече от пет отсъствия без уважителна причина за месец.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини