Европол и ГДБОП разбиха мащабна престъпна мрежа за трафик на мигранти

ГДБОП в съдействие с Европол разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти при мащабна операция, проведена на 19 септември.

Операцията е част от разследване, започнало през 2023 г., в което са участвали гръцки и румънски служители. Разследването се води в рамките на регионална оперативна група, създадена за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, които използват България като транзитна страна.


Престъпната мрежа, която е била неутрализирана, се е занимавала с трафик на мигранти от Турция през България и Сърбия към Западна и Южна Европа. В рамките на операцията са извършени седем ареста, множество претърсвания и изземвания. Установено е, че заподозрените водачи – български, румънски и сирийски граждани – са координирали дейностите по контрабандата, като поддържали контакти с други контрабандисти в Турция и Гърция, както и в други страни по маршрута.


Според събраните данни, задачата на заподозрените била да транспортират мигранти от турско-българската граница до места за настаняване в района на София. След кратък престой мигрантите били отведени до българо-сръбската граница. За тази „услуга“ мигрантите трябвало да депозират между 3000 и 5000 евро в Истанбул, преди да бъдат прехвърлени през зелената граница между Турция и България.


Транспортирането се е осъществявало с различни превозни средства – леки автомобили, микробуси и дори камиони. За да увеличат максимално печалбите си, престъпниците дори използвали камиони с опасно голям брой пътници. В един от случаите бил засечен камион, превозващ 150 мигранти, който се движел с висока скорост, създавайки риск както за пътниците, така и за пешеходците.


Общо десет души са идентифицирани като участници в престъпната схема. На осем от тях са повдигнати обвинения и те са задържани, а останалите двама са обявени за издирване. Операцията е част от по-широките усилия за справяне с незаконната миграция в региона.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини