Въвеждат данък „късмет”. Вестниците в събота

„Труд": Еврото - по-далече, късната пенсия по-близо

Гръцката финансова криза, новите правила, които ще приема еврозоната и неочакваният бюджетен дефицит, очертаващ се пред бълтарското правителство, могат да осуетят амбициите на страната ни за присъединяване към общата валута, каза вчера министър-председателят Бойко Борисов.
Той добави, че подобно на повчето европейски държави, България ще трябва да мисли за увеличаване на пенсионната възраст, за да облекчи осигурителната си система.
Борисов призна, че в четвъртък с него в Брюксел са били финансовият министър Симеон Дянков и управителят на централната банка Иван Искров за непублични разговори във връзка с желанието на България да се присъедини към подготвителния за еврозоната валутно-обменен механизъм - 2 (ERM - II).

„Новинар": Данък "Тото" за всички късметлии

Щастливците, ударили печалба от тотото, ще плащат данък на държавата за извадения късмет. Една от антикризисните мерки, одобрена вчера от социалните партньори, е да бъде въведен данък печалба за хазартните игри. Идеята за налога е на финансовото министерство и ще засегне освен спортния тотализатор и всички игри на късмета, „Еврофутбол" и бингото. Предвижда се печалбата да се облага с 10 процента под формата на данък „Общ доход", каза шефът на КРИБ Иво Прокопиев. С въвеждането на данъка хората, спечелили тройка от тото 2, реално ще получават печалба под един лев. В някои от тиражите изплащаните суми на хората, познали три числа, са около лев. След облагането печалбата им ще е жълти стотинки. Събирането на 10-процентния налог ще се извършва от организатора на играта. При самото изплащане на парите печелившите ще получават наградата си с десет процента намаление. По думите на Прокопиев по предварителни разчети от налога ще влизат от 20 до 50 милиона годишно в държавната хазна.

„24 часа": Проверяват "Булгаргаз", играел с цени

Вицепремиерът Симеон Дянков нареди през идната седмица държавната финансова инспекция да започне одит на "Булгаргаз", стана ясно след вчерашното заседание на тристранката. Правителството, бизнесът и синдикатите били единни, че не е редно да се променят енергийните цени преди да станат известни резултатите на фирмата.
От "Булгаргаз" поскаха горивото да скочи с 26% от 1 април, докато от ДКЕВР дават до 15 на сто.
Енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че одитът няма да спре поскъпването. То обаче нямало да е толкова голямо, колкото поиска газовото дружество. Въпросът бил защо се анонсират големи числа, когато е ясно, че цената ще слезе надолу. "Това е игра, която не трябва да продължава", каза Трайков. Идеята била занапред да не се получават шокови промени на цената. Целта на одита, поискан от Трайков, била да се види защо някои неща не изглеждат много добре. След като променихме наредбата м. г., се оказа, че назад във времето може да се търсят надвзети приходи, които да се вкарат в предстоящите увеличения. "Булгаргаз" постъпвал и "умно" - запасил се с долари на по-нисък курс.(24часа)

„Сега": Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Кърджали

Прокуратурата повдигна обвинение на Хасан Азис Исмаил - кмет на град Кърджали, избран като кандидат на ДПС.
Обвинението е, че като длъжностно лице - кмет на община Кърджали, с цел да набави за другиго - "Устра холдинг" АД, гр. Кърджали, имотна облага e направил опит да възбуди и поддържа заблуждение у Пламен Орешарски, министър на финансите, и Асен Гагаузов - министър на регионалното развитие и благоустройството, относно цената на имот с площ 15 966 кв. м., намиращ се в землището на град Кърджали и попадащ в реализацията на обект "Укрепване бреговете на река Арда". Той е настоявал, че цената на този имот е 8 940 960 лева, след като действителната цена е 846 200 лева. Така Азис е направил опит да причини вреда в големи размери - 8 094 760 лева. Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

„Труд": Четирима лапачи пуснати с подписка, един с гаранция

Съдът освободи от ареста петима от задържаните при операция „Лапачите", стана ясно от Софийски градски съд.
След няколкочасово заседание магистратите постановиха мярка "подписка" за четирима от заловените.
Пламен Точев - Голямата пачка е пуснат под парична гаранция в размер на пет хиляди лева. Той трябва да внесе сумата в 14-дневен срок от влизане в сила на това решение.

„Стандарт": Вежди се извини на "Пирогов"

Вежди Рашидов се извини на "Пирогов". Министърът на културата си оттегли думите, че спешният център е похарчил 60 000 лева за празненства. Рашидов изпрати отворено писмо до лекарите, в което обясни, че е направил "неволна грешка на езика". "В страната има директори на държавни болници и доктори с абсурдно високи възнаграждения, но Институтът за спешна помощ не е сред тях", пише министърът до медиците.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини