Лекари се срещат с гражданите на Димитровград - да поговорим за "Въздух за здраве"

Има ли значение качеството на въздуха върху нашето здраве?

Ако ДА, какво е то?

Какъв е здравният статус на жителите в региона (според анкета) и какво може да се направи за подобряването му?

Как да разберем какъв въздух дишаме и дали той е вреден за нас?

Какво можем да направим за нашето здраве по отношение на качеството на въздуха?

Под статията може да видите видео по темата, създадено от Гриинпийс България.

Това са част от въпросите, на които ще може да получите отговори от специалисти по време на среща, която ще се проведе с обществеността от региона в събота от 10:00 часа, в конферентната зала на хотел Естило в Димитровград (етаж 2, по централните стълбища).

На срещата са поканени всички граждани, които искат информация по темата или имат въпроси към лекторите, на нея са поканени и лекарското съсловие в града, както и представители на общината, на местния парламент, РИОСВ и други заинтересовани страни.

Все още може да гласувате в анкетата, създадена от организаторите на събитието, чийто резултати и изводи ще бъдат презентирани по време на срещата в събота.

Ако не сте попълнили анкетата, може да го направите от ТУК

Срещата се организира от националната лекарска мрежа "Въздух за здраве" и "Дишай Димитровград". В нея ще вземат главно участие:

- * Доц. д-р Стоилка Мандаджиев - от  катедрата по патологична физиология в медицински университет Пловдив;

- **ас. д-р Костадин Костадинов - от факултета по обществено здраве и катедра „Социална медицина и обществено здраве“;

- *** Гл. ас. д-р Атанас Терзийски - от Катедра Аналитична химия и компютърна химия към ПУ

- адв. Станислав Малчев - юрист към сдружение "Въздух за здраве" и член на УС

Ще бъде коментирана и темата какъв въздух дишат нашите деца в класните стаи, влиянието на въглеродния диоксид върху тях и какви са мерките, които се вземат и могат да бъдат предприети.

По повод инициативата, в Димитровград ще пристигнат и студенти по медицина, които в петък ще се срещнат с ученици от ПМГ "Иван Вазов", за да обсъдят темите за здраве и екология с тях.

Срещата е отворена за всички и със свободен вход.

* Доц. д-р Стоилка Мандаджиева, специалност Медицина, Патофизиология, специалност по Клинична лаборатория, УМБАЛ „Св. Георги“ – консултант към лаборатории по ФИД и КГА. Научни интереси: Функционално изследване на дишането в детската възраст ;Физиология и патофизиология на физическото натоварване в детската възраст. Д-р Мандаджиева е бенефициер на няколко научноизследователски проекта – финансирани от МУ Пловдив или от МОН, посещавала е множество курсове в България и чужбина за повишаване на квалификацията си в сферите на функционалното изследване на дишането, физическото натоварване, мониториране на белодробните заболявания, медицинска статистика, преподавателски техники и др. Участва в организацията на Европейска Нощ на Учените в МУ Пловдив. Членува в дружества:
Българско дружество на физиологичните науки
Българско дружество по белодробни болести
Европейско респираторно общество

 

** Д-р Костадинов завършва Медицина през 2017 г. и „Здравен мениджмънт и обществено здраве“ през 2018 г. в МУ-Пловдив. През 2019 г. придобива магистърска степен по „Икономика и финанси“ в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2019 г. е асистент, специализант и редовен докторант в катедра „Социална медицина и обществено здраве“ на МУ-Пловдив. Изследователските му интереси включват епидемиология на околната среда, здравна икономика, оценка на публични политики, социално-икономическа оценка на рискови фактори и здравни и социални неравенства, свързани със замърсяването на въздуха. Има опит в различни академични, професионални и граждански инициативи. Участва в множество университетски, национални и международни научни проекти като „Safe4Child“, „Screen4Care“, „AFFIRMO“ и „Well@School“. Член е на неправителствената организация „Въздух за здраве – лекарска мрежа“, чрез която активно участва в срещи на общинско и национално равнище по отношение на политиките за подобряване на качеството на атмосферния въздух. От 2024 г. е избран за посланик на България в програмата за обучение на лидери в областта на качеството на въздуха в страни с ниски и средни доходи на OpenAQ.

***  Гл. ас. д-р Атанас Танов Терзийски работи към катедра Аналитична химия и компютърна химия. Активно участва в създаването и изграждането на национална отворена мрежа за наблюдение на околната среда https://meter.ac. Над 20 години опит в изграждане и поддръжка на интернет инфраструктура. Участва в доброволни национални и международни инициативи с обществен отзвук. Любител на свободното и критично мислене. Преподавани курсове: Компютърна и Атмосферна химия, Компютърни мрежи и комуникации, Компютри и софтуер, Електронно-образователни среди (CMS – Moodle), Информационни и комуникационни технологии в обучението и работа в дигитална среда,

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини