САЩ мести войници и ракетни установки на остров в Аляска заради руско–китайски учения

Американската армия е преместила около 130 войници и мобилни ракетни установки на безлюден остров от Алеутската верига в Западна Аляска заради зачестилите случаи на приближаване на руски военни самолети и кораби до американска територия, съобщи Асошиейтед прес.

Осем руски военни самолета и четири кораба, включително две подводници, се приближиха до Аляска през последната седмица, когато Русия и Китай провеждаха съвместни военни учения. Нито един от самолетите не е нарушил въздушното пространство на САЩ и говорител на Пентагона заяви, че няма причина за тревога.

„Не за първи път виждаме руснаци и китайци да летят в близост и това е нещо, което следим отблизо. А също така е нещо, на което сме готови да реагираме“, заяви говорителят на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.

На 12 септември армията е изпратила войниците на остров Шемя, на около 1200 мили (1930 км) югозападно от Анкъридж, където ВВС на САЩ поддържат въздушна база още от Втората световна война. С тях са и две артилерийски ракетни системи за висока мобилност (HIMARS).

Американският сенатор от Аляска Дан Съливан заяви, че американската армия е изпратила и разрушител с управляеми ракети и кораб на бреговата охрана в западната част на Аляска след започналото от Русия и Китай военно учение „Океан-24“ в Тихия и Северния ледовит океан на 10 септември.

Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана посочи, че е открило и проследило руски военни самолети, действащи край Аляска в продължение на четири дни. На 11, 13, 14 и 15 септември е имало по два полета.

Самолетите са летели в идентификационната зона на въздушната отбрана на Аляска - зона, извън суверенното въздушно пространство на САЩ, но в която САЩ очакват самолетите да се идентифицират, заявиха от NORAD.

Руското посолство в САЩ не е отговорило на искането на АП за коментар.

От NORAD твърдят, че броят на подобни нахлувания варира всяка година. Средният брой е бил шест до седем прихващания годишно. Миналата година 26 руски самолета са навлезли в зоната на Аляска, а тази година досега са били 25.

Често при такива срещи военните предоставят снимки на руските военни самолети, които са ескортирани от американски или канадски самолети, като например по време на прихващането на два руски и два китайски самолета на 24 юли. През изминалата седмица обаче не бяха публикувани такива, а говорителката на NORAD, канадският майор Джени Дерензис, отказа да съобщи дали са били задействани самолети за прехващане на руските.

Бреговата охрана на САЩ съобщи в неделя, че нейният кораб за вътрешна сигурност, 418-футовият (127-метров) Stratton, е бил на рутинен патрул в Чукотско море, когато е проследил четири кораба на Военноморските сили на Руската федерация на около 60 мили (96 км) северозападно от Пойнт Хоуп, Аляска.

Руските плавателни съдове - две подводници, фрегата и влекач, са пресекли морската граница във водите на САЩ, за да избегнат морския лед, което е разрешено съгласно международните правила и обичаи.

Преди две години кораб на бреговата охрана на САЩ на около 85 мили (137 км) северно от остров Киска в Аляска в Берингово море се натъкна на три китайски и четири руски военни кораба, плаващи в единична формация.

Говорителят на Пентагона Райдър заяви, че Вашингтон ще продължи да следи движението край Аляска, „но от наша гледна точка не представлява заплаха“.

Сенатор Съливан призова за по-голямо военно присъствие около Алеутските острови, като същевременно се застъпи за това САЩ да отговорят със сила на руския президент Владимир Путин и на китайския президент Си Дзинпин.

„През последните 2 г. станахме свидетели на съвместни руско-китайски военновъздушни и военноморски учения край нашите брегове и на китайски шпионски балон, който се носи над нашите общини. Тези ескалиращи инциденти показват критичната роля, която Арктика играе в съревнованието между великите сили САЩ, Русия и Китай“, изтъкна Съливан.

И допълни, че Военноморските сили на САЩ трябва да отворят отново закритата си база в Адак, разположена на Алеутските острови, която бе закрита през 1997 г.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини