Банката за развитие отписа 75 млн. лв. срещу имоти на „Булгартабак“

Четири дни след като Румен Гайтански - Вълка се предаде доброволно и влезе в ареста през август заради невърнат кредит от 148.5 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие (ББР), развръзка е настъпила и по друг крупен заем от кредитната институция. Банката доброволно се е съгласила да приеме за погасен заем от 75 млн. лв. срещу придобиването на сгради и други имоти на „Булгартабак“ в Благоевград от фирмата кредитополучател „Индастриал Солюшънс енд Технолоджи“ (с дубайски собственик).

Това става ясно от нотариален акт от 20 август 2024 г. за сключения договор по схемата дълг срещу собственост, с който Mediapool разполага. От страна на ББР споразумението е подписано от пълномощници на изпълнителните директори Илия Караниколов и Цанко Арабаджиев.

Въпросните 75 млн. лв. са част от поредица от заеми от ББР за „Булгартабак“, за чиято обща стойност се цитират различни суми - между 150 млн. лв. и 250 млн. лв. През 2021 г. дългът на „Булгартабак“ бе обявен от тогавашния служебен министър на икономиката Кирил Петков като един от едрите заеми, отпуснати от ББР на приближени до властта олигарси - в случая от орбитата на Делян Пеевски.

През юни 2023 г. сдружението „БОЕЦ“ обяви, че плащанията по кредита на „Булгартабак“ са спрели още през март 2023 г. По информация на „БОЕЦ“ още по това време от фирмата кредитополучател „Индастриал солюшънс енд технолоджи“ са предложили да прехвърлят цялото кредитно обезпечение на банката, като заменят дълга срещу собственост, но досега нямаше данни това реално да се е случило. Според „БОЕЦ“ проблем би имало, ако се окаже, че обезпечението не покрива дълга към ББР.

Mediapool изпрати въпроси до Българската банка за развитие и „Индастриал Солюшънс енд Технолоджи“ по темата и ще публикува отговорите, след като бъдат получени.

В началото на 2021 г. компанията „Индастриал солюшънс енд технолоджи“ замести „Благоевград – БТ“ в задълженията му по заемите от държавната банка. Едноличен собственик на дружеството беше „Булгартабак Холдинг“, но през 2021 г. то стана притежание на TSH Ltd., регистрирано в Свободната зона „Аджман“ в Дубай, Обединени Арабски емирства.

През 2015 г. Делян Пеевски официално влезе в „Булгартабак“, след като години наред преди това се говореше как той контролира компанията. Година по-късно Пеевски обяви, че продава дела си в „Булгартабак“.

Също в началото на 2021 г. „Индастриал солюшънс енд технолоджи“ придоби от „Булгартабак – БТ“ няколко големи имота, които сега са прехвърлени на Банката за развитие вместо изплащането на дълга.

Преди три години Кирил Петков разкри, че ББР е раздала на 20 фирми 90% от капитала си или над 2 млрд. лева. Близо 1 млрд. лв. са отишли при 8 едри кредитополучателя, свързани с Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и др.

Едва това лято, след старта на войната между Ахмед Доган и Делян Пеевски, прокуратурата реши да възобнови прекратеното преди това производство за един от най-едрите заеми - за 148.5 млн. лв. на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка. След три години почти пълно бездействие се стигна до повдигането на обвинения срещу Гайтански и тогавашния шеф на ББР Стоян Мавродиев, който бе обявен за национално издирване.

По повод обвинението срещу Гайтански в средата на август Кирил Петков призова да се разследва и кредита от 150 млн. лв. за „Булгартабак“, но сега се оказва, че пет дни след това връщането на заема на практика е уредено.

В началото на септември Делян Пеевски почти се закле, че не дължи нито стотинка на банки и се зарече, че ако някой намери негов дълг към банка, ще си даде имунитета веднага. Поводът бяха твърдения пред Народното събрание на обвиняемия бивш мажоритарен акционер в КТБ Цветан Василев за участието на Пеевски във фалита на КТБ.

„За това, за което се говори, ще представя веднага доказателства, че от нито една банка нямам дългове. Една стотинка не дължа на банки и това са лъжи, пропагандата на Москва. Който успее да извади моя фирма или мой дълг към банка, веднага ще кажа, че си давам имунитета. Но това никой не може да го направи. Колкото и да им е мъчно, никой не може да извади нищо за Пеевски. Нищо, нищо, нищо“, каза Пеевски миналата седмица.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини